zöld égbolt
Tegnap a dél-dakotai Sioux Falls égboltja furcsa színben pompázott egy szélsőséges időjárási jelenség következtében: olyan zöld árnyalatot kapott, ami után a szakértők is csak vakarják a fejüket.

A furcsa eseményre akkor került sor, amikor egy derecho nevű hatalmas zivatarrendszer végigsöpört a térségen. A viharban több ember megsérült és ezrek tulajdonát és áramellátást tette tönkre.

A derecho egy gyors mozgású zivatarrendszer, melyhez nagy kiterjedésű és hosszú életű szélvihar társul. Kifejezetten erősek és hurrikánszerű szelei vannak, ami heves esőzéssel társul több száz mérföldön keresztül.

Bár az ilyen események alkalmanként előidéznek furcsa dolgokat, a mostani neonfényes árnyalat kifejezetten szokatlan.

Több elmélet is létezik arra vonatkozóan, hogy miért alakulhat ki valahol zöld égbolt: a legelterjedtebb feltételezés szerint azért, mert a nehezebb esőcseppek és a jégeső szétszórja és visszaveri a fényt.

A zivatarok gyakran késő délután vagy este következnek be, amikor a lenyugvó nap sárga és vörös árnyalatokat vet a nappali kék égboltra. A víz kivételesen jól tartja a kék színt, és a szakértők úgy gondolják, hogy bizonyos átmérőjű esőcseppek a cerulán fény (a kék szín bővebb skálája) kivételével minden fényt képesek szétszórni. Így a meteorológusok szerint, ha egy vihar mögött elég folyadék áll, és a tökéletes napszakban csap le, az égen található sárga és kék fény zölddé egyesül.

A tegnapi vihar azonban a feltételezést a végsőig kimaxolta, mivel a meteorológusok szerint a furcsa szín nem hasonlított egy hasonló meteorológiai eseményhez sem.


A figyelmetekbe ajánljuk