Óriási villámcsapás
Furcsa időjárási jelenséggel tarkított hét áll mögöttünk: áprilisban esett a hó, ráadásul nem is keveset. Ha az azonban jobban belegondolunk, ez azért annyira nem is különleges. Egyrészt nem először volt részünk áprilisi havazásban, másrészt pedig vannak ettől sokkal különlegesebb időjárási jelenségek is. Mutatunk is párat.


Homokvihar

Homokviharokat sokszor láthattunk már filmekben és sorozatokban, a képernyőn keresztül is félelmetesnek tűntek, a valóságban azonban még rosszabbak. A hiedelemmel ellentétben nem esőre, sokkal inkább ködre hasonlító időjárási jelenség, már csak azért is, mert a homokszemek annyira aprók, hogy a bőrünkön szinte nem is érezzük őket. Sokáig azonban nem érdemes egy homokvihar közepén álldogálni, ilyen helyzetben levegőt venni ugyanis sokkal nehezebb, valamint a látótávolság sem feltétlenül kedvező. Homokviharok leginkább közel-keleti országokban, valamint az Egyesült Államokban jellemzőek.

Csőfelhő

Felnézel az égre és a jól megszokott, már-már bárányokra emlékeztető felhők helyett látsz egy óriási cső alakú valamit. Ijesztő, pedig valójában ez is csak egy felhőforma, mely akkor alakul ki, ha a hidegfrontok viszonylag közel állnak egymáshoz. Előfordulásuk a viharok előtt a legjellemzőbb, olyankor, amikor a hideg levegő emelkedni kezd. Világszerte megjelenhetnek.

Gömbvillám

Az egyik legritkább időjárási jelenség, amit becslések szerint csak a népesség 1 százaléka látott már életében, ettől függetlenül már a középkorban is készült írásos feljegyzés a létezésükről. De mi is valójában a gömbvillám? Változatos alakú, de általában gömbszerű földközeli objektum, mely a többi villámhoz képest sokkal lassabban mozog. Az esetek többségében viharok közben, vagy azokat követően alakul ki, legtöbbször villámbecsapódást követően. Számtalan színváltozata létezik: fehér, sárga, vörös és kék, a legtöbbször azonban fényereje gyenge, így maga a villám is sokszor áttetsző. Mozgását nem a szél, hanem az elektromos terek irányítják.

Catatumbo-villámlás

A gömbvillámok a legritkábban előforduló, a Catatumbo-villámlás pedig a legkülönlegesebb időjáráshoz köthető jelenség. Már csak azért is, mert a világon egyetlen egy országban, Kolumbiában, azon belül is csak a Catatumbo folyó torkolatánál figyelhető meg. De hogy mi történik pontosan? Az év 160 napján, naponta akár 10 órán keresztül folyamatosan villámlik ezen a területen, ezzel pedig kiérdemelte a világ legnagyobb ózon-generátora címet. Volt olyan alkalom, amikor egy órán belül 260 villámcsapást figyeltek meg.

Tűztornádó

A tűztornádók során a forgószél futótüzekbe kap bele és repítik fel a lángcsóvát. Kialakulásuk és növekedésük rendkívül gyors, a vákuumként beszippantott levegő hatására pedig kialakul az örvénylő mozgás. A legtöbbször erdőtüzek környékén alakulnak ki.

A figyelmetekbe ajánljuk