szomorú majom
Az eredmények nem meglepőek, de érdemes tudatosabban bevetni, ha ránk jön a szomorúság.

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy azonnal boldogabbnak érezzük magunkat, ha felidézünk egy boldog emléket. Egy boldog pillanatot újraélni a múltból kellő lökést adhat a pillanatnyi vagy hosszabb ideje tartó levertség elterelésére.

Mindebben pedig a zene segíthet a legjobban – feltéve, ha a megfelelő típust választjuk.

A kutatások szerint a boldog vagy békés zene egyaránt segít a pozitív emlékek felidézésében – olvasható a tanulmányokat röviden szemléző PsyBlog oldalán.

Ezzel szemben, ha szomorú vagy érzelmileg megterhelő zenét hallgatunk, az értelemszerűen ellentétes hatást vált ki, és a rossz vagy szomorú emlékeket segít felidézni.

Egy tanulmányból az is kiderült, hogy különösen a vidám, boldog zenék nyújtják a leggyorsabb hozzáférést a boldog emlékekhez.

Ugyan az nem meglepő, hogy a vidám zene segít felidézni a kellemes emlékeket, de volt azért egy meglepetés: még a boldogabb zenéken belül is fontos a műfaj.

Mint kiderült, a békésebb, megnyugtatóbb zenék hozzák vissza legélénkebben a pozitív emlékeket – még úgy is, hogy ezek a típusú zenék általában nem túl izgalmasak.

A tanulmány másik érdekessége, hogy a résztvevőknek véletlenszerűen játszották le a különböző hangulatú zenéket, és mindegyik hatására sikeresen és élénken fel tudták idézni az emberek az emlékeiket.


A figyelmetekbe ajánljuk