kotta zene

A zenehallgatás, olyan mint az evés? – hat tény a zenéről

Számos tanulmányban kimutatták már, hogy az olyan hétköznapi dolgok, mint a zene, milyen nagy hatással lehetnek rá, sőt, teljesen meg is változtathatják azt. Ezek a zenével kapcsolatos tények pedig most bepillantást engednek a saját elméd összetettségébe.


Libabőr

A borzongás, amit zenehallgatás közben érzel, leginkább annak köszönhető, hogy az agy dopamint szabadít fel, miközben a dal csúcspontját várod.

Agy

Kevés olyan tevékenység van az életben, amely az egész agyat igénybe veszi, és a zene ezek közé tartozik.

Az agy ugyanúgy reagál a zenére, mint arra az ételre, amit megeszünk

Mint fentebb említettük, a dopamin egy, az agy által felszabadított vegyi anyag. Ez a vegyi anyag kapcsolódik az eufória érzéséhez, amely a függőséggel, a szexszel, sőt az evéssel is összefügg. A dopamin az, ami lehetővé teszi, hogy az ember az ilyen dolgok okozta örömöket érezze. Egy kizárólag instrumentális zenét használó tanulmány bizonyítja, hogy a zenei mámorra való várakozás ugyanolyan reakciókat vált ki az agyban, mint az étel ízének várakozása.

Edzés

Az edzés közbeni zenehallgatás jelentősen javíthatja az edzésteljesítményt.

Emlékek

A kedvenc dalok gyakran kontextusfüggőek. Bár sokan gyakran változtatják kedvenc dalukat a legfrissebb kiadások függvényében, bizonyított, hogy a hosszú távú preferenciák elsősorban a dalhoz kapcsolódó emlékhez való érzelmi kötődésnek köszönhetőek.

Szívdobbanás

A zene modulálja a szívritmust, a vérnyomást és a légzést. A szív- és érrendszer 24 önkéntes bevonásával végzett vizsgálatban a deflatáló decrescendókat és a duzzadó crescendókat tükrözte.

A figyelmetekbe ajánljuk