white samsung charger on white textile

Kell-e félni az új Covid-variánstól?

Egy új koronavírusváltozat járja a nyarat rekordsebességgel. Ez az Omicron BA.5 nevű változata, és nagyrészt azért kelt feltűnést, mert még távolabb fejlődött az általunk már ismert koronavírustól, mint a többi Omicron-változat.


Korábban az Omicron vírussal való megfertőződés azt jelentette, hogy néhány hónapig valószínűleg volt némi védelem az újrafertőződéssel szemben. A BA.5 azonban stratégiailag kijátssza a vírus korábbi változatai ellen kiépített védekező mechanizmusainkat.

Mindez azt jelenti, hogy az újrafertőződések száma - még a beoltott és nemrégiben fertőzött emberek esetében is - nnagyon megnőtt. Tehát igen, a BA.5 könnyebben elkapható, mint más változatok, és úgy érezhetjük, hogy most mindenhol ott ólálkodik.

Bárkit megfertőzhet, függetlenül attól, hogy volt-e már oltás, emlékeztető oltás és/vagy a közelmúltban elkapott COVID-19 vírus. Ha valaki a BA.1-gyel fertőződött meg, akkor a BA.4/5-tel szemben nem igazán van jó védekezése, mondta kedden az Egyesült Államok vezető fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője.

Mások pontos számokat adtak, de a válaszaikban eltérések voltak aszerint, hogy holnek él él és kicsodák az alanyok. Bár ennek a változatnak való kitettségnek nagy a kockázata sok okunk van a bizakodásra. Az Egyesült Királyságban, amely legalább néhány héttel megelőzte az Egyesült Államokat a variáns terjedését illetően.

A nemzeti egészségbiztonsági szakértők értékelték abban, hogy a BA.5 elleni védőoltások által nyújtott védelem valószínűleg hasonló marad a korábban megfigyelthez. Ez azt jelenti, hogy a beoltott és az emlékeztető oltásokat is begyűjtő emberek - bár minden bizonnyal fennáll a BA.5 megbetegedés kockázata - valószínűleg nem kerülnek kórházba vagy halnak meg.

Azok számára, akik nincsenek naprakészek az oltásokkal, és akiknek nincs COVID-19 akciótervük, a kimenetel rossz lehet. Az Európai Unió a hét elején új ajánlásokat tett közzé a 60 éves és idősebb felnőttek második oltási oltására vonatkozóan, összhangban az Egyesül Államuk által már javasoltakkal.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk