pszichedelikus varázsgombák
Fotó: Shutterstock

A pszichedelikus varázsgomba tényleg enyhíti a súlyos depressziót a tudomány szerint

A tudósok már évek óta vizsgálják, hogy a varázsgombában található pszichedelikus vegyület, a pszilocibin hogyan enyhítheti a depresszió tüneteit.


A kapcsolatra újabb bizonyítékot szolgáltatott egy 233 résztvevővel végzett, 2. fázisú vizsgálat, amely az eddigi legnagyobb, e témában végzett tanulmány. Az önkéntesek mindegyike kezelésre rezisztens depresszióban szenvedett, ami azt jelenti, hogy már legalább két antidepresszáns kezelés nem vált be a súlyos depressziós zavarok enyhítésére − tárja fel a Science Alert.

A COMPASS Pathways mentális egészségügyi vállalat által vezetett klinikai vizsgálatok 12 hétig tartottak, és 10 különböző európai és észak-amerikai országban 22 helyszínen zajlottak.

Ez is érdekelhet: A varázsgomba a mentális egészség megmentője lehet?

A vizsgálat céljaira a résztvevőket három csoportra osztották. Az egyik csoport egyszeri 25 mg-os adagot kapott a pszilocibin COMP360 nevű szintetikus formájából, amelyet a varázsgombában található pszichedelikus vegyületről mintáztak, a második csoport 10 mg-ot kapott, az utolsó csoport (amely kontrollként szolgált) pedig 1 mg-ot. Az önkéntesek egyike sem tudta, hogy melyik dózist kapta.

Ez a vizsgálat kimutatta, hogy a pszilocibin egyszeri 25 mg-os adagja csökkenti a résztvevők tüneteinek súlyosságát az 1 mg-os kontrolladaghoz képest

− mondja James Rucker pszichiáter, az angliai King's College Londonból.

A 10 mg-os és az 1 mg-os csoport között nem volt lényeges különbség.

Mellékhatások

Ám nem csak pozitív eredményeket hozott a kísérlet. A 25 mg-os csoporton belül az önkéntesek 84 százaléka számolt be mellékhatásokról, például fejfájásról, hányingerről és szédülésről a gyógyszer szedését követő három hónapban, míg egy maroknyi embernél súlyosabb mellékhatások jelentkeztek, köztük ketten önsértésről, ketten pedig öngyilkossági gondolatokról számoltak be.

A másik két csoportban kevesebben nyilatkoztak hasonló tapasztalatokról, és mindegyik csoportban körülbelül háromnegyedük szintén kevésbé súlyos hatásokról számolt be. Az 1 mg-os COMP360-at szedők mindössze egy százaléka tapasztalta a súlyosabb mellékhatásokat.

vadon n\u00f6v\u0151 var\u00e1zsgomba az \u0151szi levelek k\u00f6z\u00f6tt

Fotó: Shutterstock

A kutatók megjegyzik, hogy a jövőbeni vizsgálatoknak ébernek kell lenniük a mellékhatások fényében, bár biztosak abban, hogy az alanyok fejlődése pozitív volt. A pszilocibint külön erre a célra kialakított helyiségekben adták be, hogy a résztvevők megnyugodjanak, és egy terapeuta is jelen volt, amíg a pszichedelikus hatás el nem múlt (ami hat-nyolc órát vett igénybe).

A következő hetekben a Montgomery-Åsberg Depresszió Értékelő Skálát használták a vizsgálatban részt vevő személyek depressziós tüneteinek változásának felmérésére. A skála által használt kérdések a hangulatra, a feszültségre, az alvásra és az étvágyra vonatkoznak.

A kutatás pozitív hozadékai

A kutatók most már készen állnak arra, hogy továbblépjenek egy 3. fázisú vizsgálatba, ahol a pszilocibint a depresszió jelenleg elérhető legjobb kezelésekkel fogják összehasonlítani, ezzel vizsgálva, hogy a varázsgomba vegyület készen áll-e a széles körű alkalmazásra.

A kutatók azt gyanítják, hogy a pszilocibin hallucinogén tulajdonságai valamilyen módon megváltoztatják az agyi összekapcsolódást, bár még mindig nem világos, hogy ez pontosan hogyan történik.

Korábbi tanulmányok azt is kimutatták, hogy a pszilocibin vegyület hatékony lehet az alkoholfüggőség kezelésében.

A témáról itt írtunk: A varázsgomba segítségével le lehet szokni az alkoholról?

A tanulmány másik plusz hozadéka az a lehetőség, hogy javítani lehet a pszilocibin kezelés módját a betegek a terapeuták számára kidolgozott irányelvekkel, amelyek segítenek kezelni a kezdeti hallucinációkat és a drog egyéb hatásait.

A képzési program részeként egy terápiás kézikönyvet is kidolgoztak, amely lehetővé teszi a pszichológiai támogatás szabványosítását a terapeuták között világszerte

− mondja Nadav Liam Modlin pszichológus, a londoni King's College munkatársa.


A figyelmetekbe ajánljuk