varázsgomba

A varázsgomba segítségével le lehet szokni az alkoholról?

Egy új tanulmány szerint a varázsgombában található pszichoaktív anyag, a pszilocibin hatékony kezelés lehet az alkoholfogyasztási zavarok kezelésére.


Az új eredmény tovább erősíti azt az egyre erősödő elképzelést, mely szerint a pszichedelikus kezelések megváltoztathatják a mentális egészség, a jólét és a függőséggel kapcsolatos problémákat.

A JAMA Psychiatry című folyóiratban ezen a héten megjelent új tanulmányban részletezettek szerint a kettős vak, randomizált vizsgálatban résztvevők 83 százalékánál már két pszilocibinadag után csökkent az erős alkoholfogyasztás és a pia utáni sóvárgás.

A nyolc hónapos vizsgálat végére az anyagot szedő résztvevők majdnem fele teljesen felhagyott az ivással, míg a placebót kapóknak csak egynegyede hagyta abba az ivást.

A szakértőket annak ellenére is meglepte az eredmény, hogy kutatásuk korábbi munkákra épültek, amelyek azt mutatták, hogy a pszilocibin ígéretes lehet a függőség kezelésében.

Ezek izgalmas eredmények. Az alkoholfogyasztási zavar komoly közegészségügyi probléma, és a jelenleg rendelkezésre álló kezelések és gyógyszerek hatása általában csekély

– mondta Michael Bogenschutz, a tanulmány vezető kutatója és szerzője.

A kutatásnak vannak bizonyos korlátai. Egyrészt, csak 93 résztvevő vett részt, ami kis mintanagyságot jelent. Bár a vizsgálat kettős vak és randomizált volt, a kísérlet során a résztvevők elég gyorsan rájöttek, hogy varázsgombát szedtek-e, nem pedig placebót antihisztamin formájában, ami nem meglepő a pszilocibin hallucinogén tulajdonságait tekintve.

Az elfogult várakozások befolyásolhatták az eredményeket, így ez a kérdés továbbra is kihívást jelent a pszichedelikus szerekkel kapcsolatos klinikai kutatások számára

– ismerték el a tanulmány szerzői.

Azonban a szakértők szerint ez a kísérlet kiegészíti azokat a szakirodalmakat, amelyek arra utalnak, hogy a pszichedelikus szerek függőségellenes hatékonysággal bírhatnak, ami tényleg szokatlan, mert ritka, hogy egy potenciális gyógyszer a függőség több formájára is hatásos legyen.

A figyelmetekbe ajánljuk