Tányérok az asztalon.

Egy trükk, ami miatt még a leggyűlöltebb ételeket is szívesen megesszük

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a tál színe miként befolyásolja a benne lévő étel ízét.


A kísérletben 47 önkéntes vett részt, akiket két csoportra osztottak egy ételízlést vizsgáló kérdőívre adott válaszaik alapján.

Bár a válogatós evő definíciója nem létezik, vitathatóan ebbe a kategóriába tartozhatnak azok az emberek, akik korlátozott étrenddel rendelkeznek, akik erős ellenszenvvel viseltetnek bizonyos ételek iránt, akik megkövetelik, hogy az ételt meghatározott módon készítsék el, akik nehezen fogadják el az új ételeket, vagy akik mindezen tulajdonságok kombinációjának jeleit mutatják.

Miután kizárták a „szuperízű" keserű vegyületek iránti hajlamot, mint az étkezési viselkedésben mutatkozó különbségek okát, az ételeket piros, kék vagy fehér tálakban tálalták fel a két csoportnak.

Ez is érdekelhet: A késő esti étkezés valóban nem jó ötlet − már a tudomány is alátámasztja

Míg a nem válogatós evők esetében a szín nem okozott különbséget az érzékelt ízben, a válogatós evők az ízérzetükben bekövetkezett változásokról számoltak be a használt tál színétől függően.

Sós és ecetes ízesítésű burgonyachips-mintákat adtak minden résztvevőnek, hogy a különböző színű tálakból fogyasszák el, majd az önkénteseket arra kérték, hogy rangsorolják őket a kívánatosság, a sótlanság és az íz intenzitása alapján.

Míg a tál színe látszólag nem volt hatással az íz intenzitására, a másik két kategóriában voltak különbségek – de csak a válogatós evők esetében. A piros és kék tálakban lévő rágcsálnivalókat sósabbnak érzékelték a fehér tálakhoz képest, míg a piros tányérban lévő rágcsálnivalókat kevésbé vélték kívánatosnak a többi tálhoz képest.

A korábbi tanulmányokkal összhangban a kutatók azt feltételezik, hogy a résztvevők általánosságban ismertebb csomagolása befolyásolhatta az ízlelésüket; a sós rágcsálnivalókat gyakran kék csomagolásban árulják az Egyesült Királyságban.

Az egyik kutató szerint, ha többet tudnánk meg arról, hogyan lehet befolyásolni a sokféle étel fogyasztásával küszködő emberek viselkedését, az jelentősen javíthatná mind maguknak az egyéneknek, mind a környezetükben élőknek az életminőségét.

Korábbi kutatások szerint a válogatós evők bármely életkorban akár 20 élelmiszerre is korlátozhatják magukat, ami egészségügyi szempontból kifejezetten káros lehet.

Elsőre furcsának tűnhet, hogy egy tál színe befolyásolhatja az ételek ízét, de korábbi kutatások kimutatták, hogy a világítás és a zene hogyan befolyásolhatja az étkezési viselkedést. Végül is minden érzékszervünk összefügg, beleértve az ízlelést is.

A csapat szerint ez az új kutatás segíthet az ételneofóbia, vagyis az új ételek kipróbálásától való vonakodás kezelésében, de további vizsgálatokra lesz szükség, amelyek a színek és a táplálóbb ételek szélesebb körét vizsgálják.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk