USA űrrepülő

Kétmilliárd kilométer után visszatért a Földre az USA rejtélyes űrrepülője

2010 óta több mint tíz évet töltött az űrben.

Sikeresen landolt az USA katonai űrrepülőgépe a hétvégén a floridai Kennedy Űrközpontban, miután közel két és fél évig keringett a Föld körül – írja a ScienceAlert a Boeing közleménye alapján.

A pilóta nélküli X-37B űrrepülőgép, amelynek első repülésére 2010-ben került sor, mostanra összesen több mint 10 évet töltött az űrben, és a hat küldetése során kétmilliárd kilométert repült.

A 2010-es első tesztek

Getty Images

A titokban indított X-37B-t a United Launch Alliance, a Boeing és a Lockheed Martin közös vállalata tervezte az amerikai légierő számára.

A teljesen automata üzemmódba, napelemekkel működő űrhajó 9 méter hosszú, szárnyfesztávolsága 4.5 méter, amivel jóval kisebb a néha űrsiklóknál.

Az űrrepülőgép utolsó, 2020 májusában esedékes indítása előtt a Pentagon egy sor tudományos kísérletet tervezett az időszakban, köztük egy napenergiát gyűjtő és továbbító űrbéli panelt, amit amerikai kutatók fejlesztettek, és a tervek szerint a Föld bármely pontjára képes lesz a jövőben elektromosságot küldeni.

Olvasd el ezt is: Ha sikerrel járnak a Pentagon kutatói, megoldhatják a Föld energiaellátást

A feladat az volt, hogy teszteljék, hogyan reagálnak bizonyos anyagok az űrben, felmérjék, hogyan hat a környezeti sugárzás egy sor magra, és hogyan tudják a napsugárzást rádióelektromos energiává alakítsák át.

De ez csak az, amiről tudni lehet: az amerikai légierő az elmúlt években nem sok információt osztott meg a küldetésekkel kapcsolatban, ami miatt a rakományok egy részéről nem is lehet tudni semmit, ahogy az X-37B pontos pályája, illetve a küldetések végének pontos időpontjai is titkosítva voltak.


A figyelmetekbe ajánljuk