nasa hold kráter
NASA/Goddard/Arizona State University

Megtalálták a Holdba csapódott rakéta krátereit

A szakértők egyre közelebb kerülhetnek a titokzatos rakéta tulajdonosával kapcsolatban.

A Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) – a NASA Hold körüli pályán keringő műholdja – megtalálta annak a titokzatos rakétahordozónak a becsapódási helyét, amely 2022. március 4-én a Hold túlsó oldalába csapódott.

A május 25-én készült LRO-felvételek nem egyetlen krátert mutattak, ahogyan arra számítani lehetett volna: a rakéta becsapódása által egy kettős kráter jött létre, ami egy újabb rejtély lehet a csillagászok számára – írja a ScienceAlert.

hold kr\u00e1ter

NASA/Goddard/Arizona State University

A Holdba csapódott már rakéta, de az Apollo S-IVB rakéták egyike sem hozott létre kettős krátert. A szakértők szerint nem lehetetlen, hogy ehhez hasonló kráterek keletkezzenek, különösen, ha egy tárgy alacsony szögben csapódik be.

hold kr\u00e1ter

Az Apollo-rakéták kráterei

NASA/Goddard/Arizona State University

De úgy tűnik, a mostani becsapódásnál nem ez volt a helyzet. Bill Gray csillagász szerint, aki januárban először fedezte fel az objektumot, a hordozórakéta „körülbelül 15 fokkal a függőlegeshez képest érkezett". Így ez az opció kizárva.

A NASA közlése szerint a két kráter közül a keleti 18 méter átmérőjű, a nyugati pedig 16 méter.

Mark Robinson, az LRO kamerás csapatának vezető kutatója szerint a kettős kráterképződés egy olyan objektumtól származhat, amelynek mindkét végén nagyobb tömeg helyezkedhetett el. Ez egyébként segíthet majd beazonosítani azt is, hogy pontosan kitől is származhat a rakéta, hiszen az év elején mindenki tagadott.

Erről bővebben itt lehet olvasni.


A figyelmetekbe ajánljuk