Challenger

Évtizedekkel a tragédia után megtalálták a Challenger egy darabját

Nem véletlen felfedezésről van szó, szándékosan keresték a 37 éve felrobbant űrsikló darabjait.

Több mint három évtizeddel a tragédia után megtalálták a Challenger űrsikló egy nagyobb darabját az Atlanti-óceán fenekén – jelentette be a NASA.

A NASA egyik vezetője, Michael Ciannilli elmondása szerint ez az eddigi legnagyobb darab, amelyet találtak az űrsikló balesete óta.

A roncsot egy dokumentumfilmes stáb búvárai fedezték fel még márciusban, amikor egy második világháborús repülőgép maradványai után kutattak. Az akkor készült felvételek alapján a NASA igazolta, hogy a darab az 1986. január 28-án felszállt űrsikló egyik része.

A Challenger röviddel felemelkedése után, 73 másodperc után robbant fel, héttagú legénysége, köztük Christa McAuliffe tanárnő is életét vesztette a balesetben. A baleset után a NASA az űrsikló darabjait kereste, és az ügynökség az esemény utáni években rengeteg roncsot sikerült is visszaszerezni. A ScienceAlert cikke szerint viszont 25 éve nem találtak jelentős darabokat.

A a mostani roncsot felfedező csapat tudatosan kereste a Bermuda-háromszögben elveszett hajómaradványokat – a régió valójában jóval messzebb fekszik a Challenger kilövési helyszínétől .

Az óceán fenekén, a homokba fúródott roncsdarabból egy 4,5 méterszer 4,5 méteres darab látható, de ennél nagyobb is lehet. A szakemberek szerint feltehetően az űrsikló hasának egy részéről van szó.

Az űrsikló darabját egyelőre az óceán fenekén, Cape Canaveral közelében, Florida partjainál hagyják, a sorsáról a NASA dönt majd. A roncs továbbra is az amerikai kormány tulajdona – írja az MTI

A felfedezésről készült dokumentumfilmet a History Channel november 22-én mutatja be.


A figyelmetekbe ajánljuk