Mi lesz ebből? Az USA mellett Kína is ugyanazokat a leszállási helyeket nézte ki magának a Holdon
Az Egyesült Államok és Kína hamar összeveszhet a Holdon is, ha végül tényleg mindketten úgy döntenek, hogy a holdrakétáikat a déli pólus megegyező pontjain helyezik le – ez pedig a jelenlegi tervek szerint könnyen meg is történhet.

Ugyan szombat délután az Artemis-1 2 és 4 óra közé ütemezett felszállását újabb szivárgás miatt törölni kellett, a jövőben ennél jóval nagyobb problémák is lehetnek a későbbi küldetéseknél.

A NASA és a kínai űrkutatási hivatal több hasonló leszállóhelyet jelölt ki holdi küldetéseik – az Artemis-3, a NASA első, a Hold felszínére induló, legénységgel ellátott küldetése, valamint a kínai Csang'e-7 holdjáró küldetés – számára, köztük a Hold déli pólusának közelében található Shackleton, Haworth és Nobile krátereket – írja a Futurism a SpaceNews információi alapján.

A SpaceNews szerint mindkét ügynökség azért választhatta ezeket a leszállási pontokat, mert magasan fekszenek, jók a fényviszonyok és közel vannak az árnyékos kráterekhez, amelyekben a kulcsfontosságú holdi vízjég is rejtőzhet.

Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok és Kína hogyan tervezi kezelni a holdi küldetések – a tervek szerint 2025-ben, illetve 2024-ben indulnak majd – esetleges leszállási átfedéseit.A szakértők szerint az új probléma annak a következménye, hogy egyre több ország tervezi a Hold meglátogatását.

SpaceNews kiemeli: az Egyesült Államokat a Kínával folytatott űrkutatási tárgyalások során a „Wolf-kiegészítés" néven ismert törvénykiegészítés akadályozza, amely egy 2011-ben Frank Wolf akkori képviselő által bevezetett záradék,amely súlyosan korlátozza a NASA lehetőségét, hogy bármilyen minőségben együttműködjön Kínával.

Bár mind Barack Obama, mind Donald Trump korábbi elnök megpróbált űrkutatási tárgyalásokat folytatni az országgal, ezek nem vezettek túl sok eredményre.

A Biden-kormányzatnak pedig jelenleg nincsenek nyilvános tervei a párbeszédek újbóli megkezdésére – jegyzi meg a jelentés. Bár a két ország helyszínválasztása nem éppen meglepő, történelmi jelentőségű lehet.

Nem nehéz megérteni, hogy miért akarják mindketten ugyanazokat a helyeket. Egy elsőrangú holdi szálláshelyről van szó a helyszíni erőforrás-hasznosításhoz. Ez lehet az első potenciális konfliktuspont a Földön túli erőforrásokkal kapcsolatba

– nyilatkozta a témában Christopher Newman űr- és jogpolitikai professzor

Newman azt is megjegyezte, hogy mivel mindkét fél aláírta a világűrről szóló szerződést, elméletileg „el kellene fogadniuk az égitestek békés célú használatát". De tartogat még érdekességeket a versenyfutás: a szakértő szerint sok múlik majd azon, hogy ki ér oda hamarabb.


A figyelmetekbe ajánljuk