​Space Perspective űrballon
Space Perspective

A világ első úszó űrkikötője: 2024-ben a sztratoszférába utazhatunk

A Space Perspective azt tervezi, hogy 2023 elején tesztrepülésekkel indítja el legelső hajóját, a MS Voyagert, amelyről útnak lehet indítani az űrturistákat.


Évek óta dolgozik már a Space Perspective nevű amerikai vállalat azon a fejlesztésen, amely segítségével utasokat vinne 30 kilométeres magasságig, egészen a sztratoszféráig. Tulajdonképpen nem egészen űrrepülésről van szó, de a jármű a lehető legközelebb megy a kozmoszhoz, jóval magasabb, mint az utasszállító repülőgépek. A ballon mérete egy futballstadion nagyságához közelít, az indulás a NASA Kennedy Űrközpontjából történik majd.

Ez is érdekelhet: Fizikusok kiszámolták, milyen hideg az univerzum

A Cape Canaveral-i székhelyű cég azt tervezi, hogy jövőre megkezdi a Spaceship Neptune nevű űrhajójának – egy óriási űrballonhoz rögzített pilótafülke – tesztelését, amely 2024-ben civil utazásokat tesz majd a sztratoszférába. A versenytársakkal, a Blue Originnel és a Virgin Galactic-kal ellentétben az űrballon nem fog rakétákkal vagy tízperces űrrepülésekkel járni.

A MS Voyagert az Edison Chouest Offshore nevű hajógyártótól vásárolta meg. Jelenleg egy louisianai gyárban alakítják át, és a tervek szerint 2022 végére el is készül majd. A 90 méter hosszú jármű a floridai Port Canaveralban fog állomásozni, de a tervek szerint a világ más pontjain is lesznek majd indító- és fogadóállomások.

Ez is érdekelhet: Ezzel a repülővel egy óra alatt a világ másik felén lehetünk

A cég eredetileg a floridai űrkikötőből tervezte indítani a ballonjait, ám a tengeri megoldás jóval nagyobb rugalmasságot biztosít neki. A Space Perspective azt ígéri, aki felszáll a fedélzetre, az 724 km távolságba láthat majd el. A cég állítása szerint már több mint 1000 jegyet adtak el, amelyek most 125 ezer dollárba kerülnek.

(RobbReport)

A figyelmetekbe ajánljuk