fura szemek

Illusztráció.

Szinte már ijesztő ezeknek az asztronautáknak a szeme – ez az oka

A SpaceX Polaris Dawn magánmissziójára készülő űrhajósok zavarba hozták a netezőket furcsa, már-már hátborzongató szemeikkel.


„Mi ez a furcsa Photoshop a Polaris Dawn legénység minden egyes tagjának szemében?" – kérdezhetnénk. Azonban nem erről van szó, ugyanis ezek az űrhajósok nem egy rossz Photoshop-munkának köszönhetik hátborzongató kinézetüket, hanem valami sokkal lenyűgözőbbnek: csúcstechnológiás kontaktlencséknek.

Anna Menon, a küldetés egyik űrhajósa és a SpaceX vezető űrműveleti mérnöke a Twitteren posztolt egy bejegyzést, amin megfigyelhetjük a különleges lencsét.

A videón látható egy glóriaszerű fénygyűrű, amely a pupillák belsejét körvonalazza, illetve egy észrevehető, de kicsi fehér téglalapot, ami fényesen tükröződik benne.

Menon szerint a speciális kontaktlencséket minden űrhajós viselni fogja, hogy mérni tudják a szemnyomásukat. Ez része a University of Colorado Boulder tanulmányának, amely az űrrepüléssel összefüggő neuro-okuláris szindróma nevű, nemrégiben felfedezett betegséget vizsgálja.

SANS-szindrómát, a gravitáció hiánya által okozott agyi duzzanattal hozták összefüggésbe. Ugyanis a gravitáció hiánya az űrben megváltoztatja a folyadékok mozgását a testben, és a folyadékok felúszhatnak a fejbe. Ez az állapot pedig elhomályosíthatja az űrhajósok látását. Hosszú távú hatásai még nem ismertek, ahogyan az okai sem, de azáltal, hogy az űrhajósok mikroérzékelőkkel felszerelt okoskontaktlencséket viselnek, a tudósok azt remélik, hogy meg tudják mérni, hogyan alkalmazkodik a szem a mikrogravitációba kerülve.

A jelenlegi elmélet tehát a szem és az agy folyadékeltolódásait teszik felelőssé a SANS-tünetekért, amit a tudósok szerint a kontaktlencsék adatai is megerősíthetnek majd.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk