fényes csillag
Fotó: Shutterstock

A borítókép illusztráció!

Vakító fényességével kápráztat el ez az újonnan felfedezett csillag – kép!

A NASA Hubble űrteleszkópjának legfrissebb felvételén egy épp megszülető csillagból kilépő sugárnyalábokat csodálhatunk meg. A fotó azt a pillanatot kapta el, ahogy ezek a fénykevék átszáguldanak az űrön – átvágva a körülöttük elterülő űrködöt és -gázt.


A születőben lévő csillagokról ismert, hogy gyorsan mozgó, oszlopszerű, energiával feltöltött anyagáramokat – jeteket – lövellnek ki magukból. A Hubble által készített felvételen az FS Tau B névre keresztelt jelenség ennek egyik leglátványosabb példája.

Ezt az FS Tau B-t láthatjuk a kép jobb szélső fényes objektumaként, míg balra tőle – a fotó közepén – az FS Tau A-t pillanthatjuk meg. Ezt a többcsillagú rendszert részben eltakarja egy sötét, függőleges porsáv. Mégis észrevehetőek voltak az űrtávcső számára, ezeket a fiatal objektumokat ugyanis a csillag születése során jelenlévő gáz és por is körbevilágítja.

A rendszer nagyjából 2,8 millió éves lehet, ami egy csillagrendszerhez képest nagyon fiatal. Viszonyításképpen, a mi Napunk körülbelül 4,6 milliárd esztendős.

Ez is érdekelhet: A legöregebb csillag tényleg idősebb, mint maga az univerzum?

Az FS Tau B valószínűleg egy T Tauri csillaggá alakul majd át. Ez egy olyan fiatal csillagtípus, amely még nem kezdett el magfúzióba, de hamarosan egy, a mi Napunkhoz hasonló hidrogénnel táplált csillaggá fejlődik tovább. Ebben a fázisban ezek a protocsillagok – a keletkezésükhöz szükséges gázfelhők összeomlásakor felszabaduló hőenergia miatt – időszakosan még fényesebben ragyognak.

Az FS Tau a Taurus-Auriga régió része, amely sötét molekulafelhők gyűjteménye, és ahol számos újonnan keletkező és fiatal csillag figyelhető meg. Ez a terület nagyjából 450 fényévnyire található tőlünk – a Bika és a Szekeres csillagképekben.

A Hubble közleménye szerint az űrteleszkóp már korábban is megfigyelte ezt a régiót, amely csillagkeletkezési tevékenysége miatt a kutatók számára igazi aranybányának számít.

A figyelmetekbe ajánljuk