grayscale photo of stop sign

50 év után először tárgyaltak a Pentagonban az UFO-król nyílt meghallgatáson

A tudósok nagyobb átláthatóságot szeretnének az információkhoz, hogy kutatásaik révén segítsenek az alaptalan félelmek felszámolásában.


Az amerikai kongresszus nyílt meghallgatást tartott az azonosítatlan légi jelenségekről, amiket köznyelven UFO-nak szoktunk emlegetni, méghozzá öt évtized óta először. Az amerikai képviselőház hírszerzési albizottsága előtt tartott meghallgatáson a védelmi tisztviselők is tanúvallomást tettek egy tavaly közzétett kilencoldalas jelentés nyomán, amely több mint 140 esetben vizsgálta a vadászgépek műszereinek és pilótáinak furcsa észleléseit.

A tisztviselők csak egy esetet tudtak megmagyarázni - egy nagyméretű, leeresztett léggömböt. Andre Carson indianai demokrata képviselő, az albizottság elnöke a meghallgatás elején azt mondta, hogy az UFO-k potenciális nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek, és úgy is kell kezelni őket. A megmagyarázhatatlan objektumok évtizedek óta lenyűgözik és zavarba hozzák az embereket, de tanulmányozásukat gyakran áltudománynak vagy bulvárlapok táplálékának minősítették.

Mivel azonban ezek a rejtélyes észlelések újra a mainstreambe kerülnek, egyes kutatók szerint a válaszok megtalálása érdekében nem csak a hírszerzésnek, hanem a tudósoknak is vizsgálódniuk kell. A tavalyi jelentés megerősítette a megmagyarázhatatlan légi jelenségek létezését, de több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt. Egyes tudományos szakértők elmélete szerint ezek a rejtélyes objektumok a drónoktól kezdve az időjárással kapcsolatos jelenségeken át a műtárgyakig és az érzékelők hibáiig bármi lehet - akár idegenek keze munkája is. A jelentés azonban nem tartalmazott elég adatot ahhoz, hogy ezt ki lehessen valóban jelenteni.

Mivel az UFO-k már régóta összeesküvés-elméleteket inspirálnak, kutatók úgy vélik, hogy a kormánynak nagyobb hozzáférést kellene biztosítania a tudósoknak az adatokhoz, és lehetővé kellene tennie, hogy a vizsgálatok a nyilvánosság előtt, ne pedig zárt ajtók mögött történjenek. A jelentés személyes beszámolókat tartalmazott, amelyekben benne rejlik az emberi tévedés lehetősége.

Évtizedek óta ez a téma a tudósok számára is tabutémának számított, és áltudományként utasították el. A kormánytisztviselők még az UFO-kat is átnevezték azonosítatlan légi jelenségekké, részben azért, hogy elkerüljék az idegen látogatókról szóló állításokhoz kapcsolódó megbélyegzést.

Az égen észlelt megmagyarázhatatlan objektumok régóta foglalkoztatják az emberek fantáziáját, és kérdéseket vetnek fel a nemzetbiztonsággal, sőt a lehetséges földönkívüli élettel kapcsolatban is. A kutatók szerint azonban ezek a kérdések megválaszolatlanok maradnak, ha nem vetik alá őket szigorú tudományos vizsgálatnak.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk