tojások

5 tojáshelyettesítő, amit akár már ma is használhatsz – és még spórolhatsz is

A tojás rendkívül egészséges és sokoldalú táplálék, ezért sokak számára népszerű étel. Különösen fontos a sütésnél, ahol szinte minden recepthez szükséges. Különböző okokból sokan nem fogyasztják, de szerencsére rengeteg olyan helyettesítő létezik, amit használhatunk helyette.

Őrölt lenmag vagy chia mag

Magas az omega-3 zsírsav-, rost- és egyéb egyedülálló növényi vegyületek tartalma. A magokat otthon is ledarálhatjuk vagy vásárolhatunk kész maglisztet a boltban. Egy tojás helyettesítéséhez keverjünk össze 1 evőkanál (7 gramm) őrölt chia- vagy lenmagot 3 evőkanál (45 gramm) vízzel, amíg teljesen felszívódik és besűrűsödik.

Ez a megoldás azonban diósabb ízt eredményezhet, ezért leginkább olyan ételeknél működik, mint a palacsinta, gofri, muffinok, kenyerek és sütemények.

Banánpüré

A banánpüré szintén népszerű tojáshelyettesítő. A banánnal való sütés egyetlen hátránya, hogy a végeredménynek enyhe banáníze lehet. Más pürésített gyümölcsök, például a sütőtök és az avokádó is működnek, azok pedig nem befolyásolják annyira az ízt. Bármelyik gyümölcsöt is választjuk, minden tojást 1/4 csésze (65 gramm) pürével helyettesíthetünk.

Ez a módszer süteményekben, muffinokban, brownie-kban működik a legjobban.

​Almaszósz

Az almaszószt gyakran édesítik vagy más fűszerekkel, például szerecsendióval és fahéjjal ízesítik. A legtöbb receptben 1/4 csésze (kb. 65 gramm) almaszósz felhasználásával egy tojás helyettesíthető. A legjobb azonban, ha cukrozatlan almaszószt használunk. Ha édesített fajtát szeretnénk, akkor magában a receptben csökkenteni kell a cukor vagy az édesítőszer mennyiségét.

Selyem tofu

A tofu textúrája a víztartalma alapján változik. Minél több vizet préselnek ki, annál keményebb lesz a tofu. A selyemtofunak magas a víztartalma, ami azt jelenti, hogy lágyabb az állaga. 1 tojás helyett 1/4 csésze (kb. 60 gramm) pürésített, selymes tofut kell használni.

​Ecet és szódabikarbóna

1 teáskanál (7 gramm) szódabikarbóna és 1 evőkanál (15 gramm) ecet összekeverésével a legtöbb receptben 1 tojás helyettesíthető. Az ecet és a szódabikarbóna összekeveredve kémiai reakciót indít el, amelynek során szén-dioxid és víz keletkezik, ami könnyűvé és szellőssé teszi a süteményeket.

A figyelmetekbe ajánljuk