A Titán.
Shutterstock

Illusztráció a Titanról.

A NASA azt fontolgatja, hogy meghódítják a Szaturnusz vízzel borított holdját

A NASA-tól az elmúlt évek során megszokhattuk, hogy a hétköznapi emberek számára teljesen érthetetlen koncepciókkal állnak elő, de most megint emelték a tétet, ugyanis egy kifejezetten a Szaturnusz jeges holdjára kifejlesztett hajó terveiről beszéltek.


A NIAC (NASA's Innovative Advanced Concepts) nemrég jelentette be a legújabb fejlesztéseket, a csomag legvadabb koncepciója pedig egy TitanAir nevű autonóm „tóra leszálló" repülőgép, amelyet a Szaturnusz jeges Titán holdjának folyékony metántavai fölött való siklásra terveztek.

Bár a gép egyelőre csupán egy izgalmas koncepció, mégis érdemes pár szót ejteni róla.

Ez is érdekelhet: Újabb történelmi fotó: a James Webb sikeresen lekapta a Szaturnusz legrejtélyesebb holdját

A TitanAir-t úgy tervezték, hogy ne csak a Titán kriogén folyékony metán- és etántavain lehessen használni, hanem egyfajta bolygófelderítő lebegő szondaként is tudjon funkcionálni.

A NASA Cassini-Huygens űrszondája még 2006-ban észlelte először a Szaturnusz legnagyobb holdján a régóta feltételezett tavakat. Az űrszonda által készített felvételeken hatalmas, folyékony szénhidrogén-testek láthatók, ami arra utal, hogy a holdon sokkal több olaj és gáz található ebben a formában, mint a Földön.

A kétéltű járműnek egyáltalán nem lesz egyszerű dolga: a Titánon ugyanis a hőmérséklet akár -178 fok is lehet. Emellett problémát okozhat a hihetetlenül magas légköri nyomás is, amely nagyjából 60 százalékkal nagyobb, mint a Földön.

A NASA az évek során több koncepciót is fontolóra vett a Titán felszínének felderítésére, köztük egy olyan robot-tengeralattjárót, amely teljesen el tudna merülni a hold jeges tavaiban.

Bőven elképzelhető azonban, hogy jóval a repülő hajó kifejlesztése előtt megpillanthatjuk a szóban forgó hold felszínét. A NASA 2019-ben bejelentette, hogy már 2027-ben a Titánra küldi a Dragonfly nevű robotrepülőgépet, egy ambiciózus küldetést, amely remélhetőleg fantasztikus felvételeket fog készíteni.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk