James Webb.
Shutterstock

Újabb történelmi fotó: a James Webb sikeresen lekapta a Szaturnusz legrejtélyesebb holdját

A Titánt, a Szaturnusz legnagyobb holdját sűrű, ködös légkör veszi körül – ez az egyetlen hold a Naprendszerben, amelynek van légköre –, így a külső megfigyelés számára az objektum szinte áthatolhatatlannak tűnik.


A tudósok gyanúja szerint a Titán felszínén folyékony metán és más szénhidrogének áramlanak, folyókat és tavakat alkotva, amelyek között hátborzongató, földszerű terep húzódik. De az első kézből való megismerés rendkívül nehéznek bizonyult.

A NASA úttörő James Webb űrteleszkópjának köszönhetően ez most megváltozhat.

A tudósok a teleszkóphoz csatlakoztatott közeli infravörös kamera (NIRCam) segítségével lenyűgöző új felvételeket készítettek a Titán két hatalmas metánfelhőjéről, amelyek izgalmas bepillantást engednek a hold szmogos homlokzata mögé.

Ez is érdekelhet: Kiderült, hogyan keletkeztek a Szaturnusz gyűrűi

A megfigyelések segítik a tudósokat abban, hogy bizonyítsák a Szaturnusz legnagyobb holdjával kapcsolatos, egykoron feltételezett következtetéseket. A NIRCam-felvételek összehasonlítása és elemzése például megerősíti a tudósok régóta fennálló gyanúját, miszerint a Titán felhői a középső-északi féltekén alakulnak ki a Nap általi felmelegedés időszakaiban.

A munka itt azonban nem ért véget. A kutatócsoport gyorsan igénybe vette a hawaii Keck Obszervatórium segítségét, amely mindössze két nappal később döntő fontosságú utómegfigyeléseket tudott végezni.

Aggódtunk, hogy a felhők eltűnnek, amikor két nappal később a Keckkel megnéztük a Titánt. De legnagyobb örömünkre a felhők ugyanott voltak, ahol voltak, és úgy tűnt, mintha megváltozott volna az alakjuk

– mondta a közleményben Imke de Pater, a UC Berkeley csillagásza, aki a Keck megfigyeléseit vezette.

De Pater munkájának és a James Webb teleszkóp első megfigyeléseinek köszönhetően a tudósok sokkal tisztább képet kaptak a Titán légkörének számos rétegéről – és az alatta lévő felszínről.

Összefoglalva, ezek a megfigyelések kulcsfontosságúak a Titán rejtélyes éghajlatának jobb megértésében, és annak kiderítésében, hogy miért ez az egyetlen légkörrel rendelkező hold a rendszerünkben.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk