Elon Musk.
Getty Images

A Tesla chipjei közel 10 éven belül okosabbak lehetnek az embernél

A szakemberek szerint közel vagyunk ahhoz a ponthoz, amikor a számítógépek okosabbak lesznek az emberi agynál. Egy új tanulmány szerint a Tesla számítógépes chipjei alig több mint egy évtized múlva több művelet elvégzésére lesznek képesek, mint az emberi agy, ha továbbra is ugyanilyen ütemben fejlesztik a technológiát.


A Vanarama autó- és furgonlízingcég által készített tanulmány megállapította, hogy a Tesla új D1 mikrochipje másodpercenként 362 trillió művelet elvégzésére képes. Összehasonlításképpen: az emberi agy másodpercenként egy kvadrillió (1 000 000 000 000 000 000 000) műveletet tud elvégezni. Ez azt jelenti, hogy a D1 mikrochip már most az emberi agy kapacitásának több mint 36%-ával működik.

Ezek a chipek nagyban hozzájárultak a Tesla meglévő automatizált vezetési funkcióihoz, de a következő évtizedben még sokkal több lehetőség rejlik bennük

– írta a vállalat.

A Tesla a D1 mikrochipet a tavalyi AI Day rendezvényén mutatta be. Az új chipet kifejezetten a mesterséges intelligencia számára tervezték, és állítólag négyszer gyorsabban dolgozza fel az adatokat, mint a meglévő rendszerek, lehetővé téve a Tesla számára, hogy az önvezető rendszerét teljes autonómiára fejlessze.

A tanulmány a D1 chipet a Tesla által korábban használt 2016-os Nvidia komponenssel hasonlította össze. A Vanarama megállapította, hogy ez másodpercenként mindössze 12 trillió műveletet tudott végrehajtani, ami lényegesen alacsonyabb, mint a D1 mikrochipé. Ez az információ az elmúlt hat év adatait elemezve évi 486%-os növekedési ütemet jelez. A Tesla chipjeinek 2016 és 2022 közötti növekedése alapján a vállalat azt jósolta, hogy az EV-gyártó chipjei 2033-ra intelligensebbek lesznek, mint egy emberi agy.

Nem lenne őrültség azt hinni, hogy a technológia még a mi életünkben jelentősen okosabb lesz az embernél. A mikrochipek jelenleg képesek úgy működni, mint az agyi szinapszisok, a kutatók pedig olyan chipeket fejlesztenek, amelyeket az agy működése ihletett

– fejtette ki a cég.

A tanulmány azt is állította, hogy a Teslának mindössze 17 évre lenne szüksége ahhoz, hogy a fejlesztés kezdetétől elérje egy érett emberi agy szintjét. Ez a fejlődési ütem sokkal gyorsabb, mint egy valódi emberi agy esetében, amelynek 25 évbe telik elérni ugyanezt.

Külön érdekesség, hogy Musk évek óta figyelmeztet a mesterséges intelligenciával működő robotok veszélyeire. A világ leggazdagabb embere olyan apokaliptikus végkimenetelen elmélkedett nemrégiben, mint amilyet a Terminátorban is láthattunk. Mégis, a Tesla most egy humanoid robot prototípusát fejleszti, amelyet „Tesla Bot"-nak neveztek el.

Forrás: Luxury Launches

A figyelmetekbe ajánljuk