mosolygó lány a nagy zöld fűben
Fotó: Shutterstock

Több idő a természetben, és nem lesz szükséged gyógyszerre! – állítja egy friss kutatás

Egy új finnországi tanulmány szerint a zöld területeken, például parkokban és kertekben való gyakori időtöltés segíthet a vényköteles gyógyszerek használatának csökkentésében.


Ha elég szerencsés vagy, egy zöldellő rét vagy festői erdő mellett laksz. Ám úgy tűnik, hogy ha csak szemléled a természet csodáit az ablakodból, az maximum gyönyörködtet: nem találtak összefüggést a vényköteles gyógyszerek használata és az emberek számára elérhető zöld- és vízfelületek száma között. Csak a konkrét kimozdulás hozott látható változást.

Ez is érdekelhet: 5 tárgy, ami komfortossá teszi a túrázást

A Finn Egészségügyi és Jóléti Intézet, a finnországi Tampere Egyetem és a Kelet-finnországi Egyetem kutatói mintegy 6000 helsinki lakos adatait használták fel, akik olyan tünetek elleni gyógyszereket használtak, mint a szorongás, az álmatlanság, a depresszió, a magas vérnyomás és az asztma.

A vizsgálat résztvevőit kikérdezték arról, hogy milyen gyógyszereket szednek, valamint arról, hogy hány „zöld és kék" (szárazföldi, illetve tavak, folyók és óceánok melletti természetes környezet) területet látnak otthonról, milyen gyakran gyönyörködnek a kilátásokban, és milyen gyakran töltenek időt ezekben.

Ha tovább olvasnál: 5 módszer amivel megőrizheted a mentális egészségedet télen

egy t\u00far\u00e1z\u00f3 f\u00e9rfi fekszik az erd\u0151ben a talajon \u00e9s egy z\u00f6ld levelet szagolgat, mellette a h\u00e1tizs\u00e1kja \u00e9s a kulacsa

Fotó: Shutterstock

A heti egynél kevesebb látogatáshoz képest a heti három vagy négy látogatás 33 százalékkal alacsonyabb esélyt jelentett a mentális egészségügyi gyógyszerek, 36 százalékkal alacsonyabb esélyt a vérnyomásgyógyszerek és 26 százalékkal alacsonyabb esélyt az asztma elleni gyógyszerek használatára. Ezek az értékek 22 százalékkal, 41 százalékkal, illetve 24 százalékkal csökkentek a legalább heti öt látogatás esetén.

Ez az eredmény összhangban van azokkal az előzetes bizonyítékokkal, amelyek a zöldterületek tényleges használatának fontosságát hangsúlyozzák a mentális egészséggel kapcsolatban, és úgy tűnik, ugyanez igaz más egészségügyi állapotokkal kapcsolatban is – állítják a kutatók.

Ám az itt szereplő adatok még nem elegendőek ahhoz, hogy ok-okozati összefüggést mutassanak ki – érdemes figyelembe venni, hogy a jobb egészségi állapotban lévőknek több lehetőségük és motivációjuk van arra, hogy kimozduljanak a szabadba.

Azt viszont biztosan alátámasztja a kutatás, hogy a természetben való üldögélésnek és szemlélődésnek nem egészen ugyanaz a hatása, mint a szabadban töltött aktív időnek. Ez azt is jelenti, hogy a zöldterületeknek rendelkezésre kell állniuk – és ez az a pont, ahol a várostervezés a segítségünkre lehet a tanulmány szerzői szerint.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk