Egy kék tengeri élőlény.

Még a kutatók sem tudják, mi lehet ez az óceán mélyén talált kék organizmus

Az azonosítatlan mélytengeri „kék ragacsos" lények nemrégiben fejtörést okoztak a tudósoknak, miután észrevették a Karib-tenger fenekén lógó titokzatos pacákat.


Az expedícióról szóló élő közvetítés során a csapat tagjai megvitatták, hogy mik lehetnek a szóban forgó golyók, de egyik kutató sem tudott végleges választ adni.

Több kék ragacsos lényt észleltek augusztus 30-án a tudósok, akik egy távirányítású járművet (ROV) irányítottak az amerikai Virgin-szigetek egyikét, St. Croixot körülvevő tengerfenék közelében.

A mozdulatlan, rejtélyes pacákat a vízfelszín alatt 407 és 611 méter között fedezték fel a tengerfenéken.

A tudósok a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) Okeanos Explorer nevű kutatóhajójának fedélzetéről irányították a ROV-ot, amely az elmúlt négy hónapot az Atlanti-óceán északi részének vizsgálatával töltötte a NOAA „2022-es utazás a gerinchez" elnevezésű felfedező sorozatának részeként.

Mint minden más merülést ezen expedíciók során, a felvételeket a NOAA élőben közvetítette az eseményt, hogy a világ minden tájáról követhessék a küldetést a mélytengerek szerelmesei.

Az élő közvetítés során a kutatók kiszúrták és ráközelítettek az egyik szokatlan kék élőlényre, és elkezdték megvitatni, hogy mi lehet az.

Néhány megfigyelő megjegyezte, hogy valószínűleg lágykorall vagy szivacs, esetleg egy tunikát – zselatinos tengeri gerinctelenek, amelyeket néha tengeri csigáknak is neveznek – lehet.

A csapat számos lehetséges becenevet javasolt, köztük a „göcsörtös kék izé", a „kék biomat" és a „kék ragacs" névvel illették a furcsa élőlényt.

Azt tudom mondani, hogy ez nem egy kő, de ennél tovább nem megyek

– viccelődött az egyik kutató.

A csapat most megkezdi azt a hosszadalmas folyamatot, amelynek során megpróbálják azonosítani a rejtélyes kék ragacsot.

Az élő közvetítésben a kutatók elmondták, hogy a merülésről készült képeket és videókat elküldik a korall- és szivacsszakértőknek, hátha ők azonosítani tudják majd a rejtélyes pacákat.

Ez nem könnyű feladat, mivel a tengeri fajok világregisztere szerint mintegy 2000 lágykorallfaj, a NOAA szerint mintegy 8500 szivacsfaj, a Smithsonian Ocean Institute szerint pedig mintegy 3000 tunikafaj létezik.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk