vitamin táplálékkiegészítő

4 táplálékkiegészítő, amit nem kellene szedned a dietetikusok szerint

Jobban jársz, ha félreteszed pénzed, minthogy ezeket megvásárold!


Súlycsökkentők

Az egészség javítása nem mindig eredményez fogyást, illetve nem minden fogyás egészséges. Látványosan fogyni nehéz meló, az ebből fakadó frusztrációk pedig megnyitották az utat számos termék előtt, amelyek gyors eredményeket ígérnek. A helyzet azonban az, hogy ezek a szerek általában egyáltalán nem hatékonyak.

Egy 2021-ben az UNC Gillings School of Public Health-ben megjelent áttekintés 315 klinikai vizsgálatot vett szemügyre és megállapította, hogy a súlycsökkentő kiegészítők nem eredményeztek sok vagy egyáltalán nem okoztak súlycsökkenést a résztvevők körében. Még ha a táplálékkiegészítő működött is, a fogyás csak addig volt fenntartható, amíg a kiegészítőt szedte az illető.

Más gyógyszekre hatással van

Ha bármilyen gyógyszert szedünk, mindenképpen konzultálni kell az orvosunkkal, mielőtt különféle táplálékkiegészítőket kezdenénk szedni. Ugyanis nagyon sok tápanyag hatással lehet a különböző gyógyszerekre. Például a K-vitamin befolyásolja a vérhígító gyógyszereket, így ebben az esetben a K-vitamin-kiegészítő nem lenne biztonságos. Ezért fontos, hogy beszéljünk szakemberrel, mielőtt elkezdünk valami újat, még akkor is, ha csak egy összetevőből álló vitaminról vagy ásványi anyagról van szó.

Koffeines készítmények

A koffein vitathatatlanul a világ egyik legnépszerűbb „drogja", és mértékkel fogyasztva még egészségügyi előnyökkel is büszkélkedhet. Az olyan italok, mint a kávé és a tea tele vannak antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő vegyületekkel, amelyek energiát adhatnak.

A nagy dózisú koffein-kiegészítőket azonban könnyű bevenni, és általában 2-3-szor több koffeint tartalmaznak tablettánként, mint egy csésze kávé, ami valószínűleg több, mint amennyit általában egy ültő helyedben elfogyasztanál. A rövid távú remegés, szorongás és idegesség mellett a rendszeresen túlzásba vitt koffeinfogyasztás megzavarhatja a mentális egészséget, súlyosbíthat bizonyos egészségügyi állapotokat, például a szívbetegséget és a cukorbetegséget, illetve negatívan befolyásolhatja az alvást.

Nagy dózisú kiegészítők

Számos vitaminra és ásványi anyagra van szüksége a szervezetünknek, de nem szabad túlzásba esnünk. Sok vitaminnak és ásványi anyagnak van egy úgynevezett tolerálható felső beviteli szintje (UL). Ez az a maximális napi bevitel, amely valószínűleg nem okoz káros hatásokat. A határértékek túllépése azonban túl magas koncentrációt eredményezhet a tápanyagból a szervezetünkben, és káros egészségügyi hatásokhoz vezethet, különösen a zsírban oldódó vitaminok (mint az A, D, E és K) vagy a nehézfémek (mint a vas, a réz és a cink) esetében.

Ezért a szuper nagy dózisú kiegészítők nem csak szükségtelenek, de potenciálisan veszélyesek is lehetnek.

A figyelmetekbe ajánljuk