rákos sejt

A tudósok szerint ez a táplálékkiegészítő 60%-kal csökkenti az örökletes rák kockázatát

Ráadásul természetes módon is számos élelmiszerben is megtalálható.

Egy több mint húsz éven át tartó, közel 1000 résztvevőt érintő vizsgálat érdekes eredményre jutott:

azok az emberek, akik olyan betegségben szenvednek, amely miatt nagyobb az esélyük bizonyos rákos megbetegedések kialakulására, több mint 60 százalékkal csökkenthetik egyes rákos megbetegedések kockázatát, ha egyszerűen több rezisztens keményítőt tesznek az étrendjükbe.

Sőt: az eredmények annyira meggyőzőek voltak, amikor kifejezetten a gyomor- és bélrendszeri rákok kockázatának csökkentéséről volt szó, hogy a kutatók most meg akarják ismételni őket, hogy biztosak legyenek abban, hogy nem maradt ki semmi fontos megállapítás – írja a ScienceAlert.

Azt találtuk, hogy a rezisztens keményítő több mint 60 százalékkal csökkenti a rákos megbetegedések egy sorát. A hatás a bélrendszer felső részén volt a legszembetűnőbb

– mondja John Mathers vezető kutató és táplálkozástudományi szakértő az angliai Newcastle Egyetemről.

A felső tápcsatorna rákos megbetegedései közé tartozik a nyelőcső-, a gyomor- és a hasnyálmirigyrák. A kutatók szerint a felső tápcsatornában mutatkozó védőhatás nagysága váratlan volt, ezért további kutatásokra van szükség az eredmények megismétléséhez.

A rezisztens keményítő egy olyan keményítőtípus, amely áthalad a vékonybélen, majd a vastagbélben erjed, ahol táplálja a hasznos bélbaktériumokat. Rostszerű kiegészítőként lehet kapni, és természetes módon számos élelmiszerben megtalálható, például enyhén zöld banánban, zabban, főtt és lehűtött tésztában és rizsben, borsóban és babban.

Fontos kiemelni, hogy a kísérletet olyan embereken végezték, akik már genetikailag hajlamosak a rák kialakulására, és nem feltétlenül vonatkozik a szélesebb közönségre.

De a kutatók sokat tanulhatnak abban, hogyan segíthet az ellenálló keményítő a rák elleni védelemben.


A figyelmetekbe ajánljuk