szupernóva
Shutterstock

Illusztráció

Akkora robbanás történt az űrben, hogy hónapokig láthatjuk az égen

Az utóbbi évek egyik legközelebbi kozmikus robbanása történt.

Egy óriási csillagrobbanást – azaz szupernóvát – regisztrált a NASA a Szélkerék-galaxisban (M101), ami várhatóan hónapokig lesz látható az égbolton is– írja a Futurism.

A csillagászok szerint a kozmikus robbanás egy II. típusú szupernóva volt – egy nagy (a Nap tömegének legalább nyolc-kilencszeresét elérő) tömegű csillag végső robbanása, miután kifogy a nukleáris tüzelőanyagukból –, csillagászati értelemben pedig rendkívül közel történt: 21 millió fényévnyire.

Olvasd el ezt is! Videóra vett a NASA egy szupernóvát

A NASA szerint ez volt az elmúlt öt évben látott legközelebbi szupernóva, ami a csillagászok számára is nagy lehetőség, hogy közelebbről tanulmányozzák a csillagok születését és pusztulását.

Mivel a kozmikus robbanás ennyire közel történt, és a mérete is nagyobb az átlagosnál, ezért nem is kell semmilyen fejlett eszköz vagy obszervatórium a megfigyeléséhhez: már egyszerű, a hobbicsillagászok által is használt távcsövekkel is látható lesz a szupernóva – a tudósok szerint akár hónapokig.

Érdekesség, hogy a csillagász társadalom elkezdte kritizálni Elon Muskot és annak műholdjait, mivel szerintük a Starlink műholdjai, illetve azok fényszennyezettsége zavarja az amatőr és profi csillagászokokat, akiknek emiatt nehezebb megfigyelni az ehhez hasonló kozmikus eseményeket.


A figyelmetekbe ajánljuk