vörösvértestek áramlanak az artériában
Fotó: Shutterstock

Először adtak embernek szintetikus, laboratóriumban előállított vért

Egy brit kutatócsoport először adott be laboratóriumban előállított vért embereknek, ezzel demonstrálva a potenciálisan nagy horderejű orvosi technológiát, amely véget vethet a ritka vércsoportok hiányának.A legritkább vércsoportok messze túlmutatnak a hagyományosabb vércsoportokon, mint például az A, B, AB és 0. Egyesek, mint például a „Bombay" vércsoport, rendkívül ritkák, de még mindig sok vérátömlesztéshez szükségesek, mivel a vércsoportnak tökéletesen meg kell egyeznie a szervezet vércsoportjával.

Néhány ilyen csoport annyira ritka, hogy „lehet, hogy összesen csak tíz ember van az országban", aki mintát adhat − mondta a BBC-nek Ashley Toye, a Bristoli Egyetem munkatársa.

Ez is érdekelhet: Csecsemők életét mentheti meg egy újonnan felfedezett vércsoport

A vér laboratóriumi előállításához a kutatók mágneses gyöngyöket kevertek a szokásos véradáshoz, hogy kiszedjék az őssejteket, amelyek később vörösvérsejtekké alakulhatnak. A BBC szerint nagyjából félmillió őssejtből nagyjából három hét alatt 50 milliárd vörösvértestet lehet előállítani.

A jövőben a lehető legtöbb vért akarjuk előállítani, ezért az a vízió, hogy egy szoba tele van gépekkel, amelyek folyamatosan termelik azt egy normál véradásból

− mondta Toye.

Ha tovább olvasnál: Japánnak van egy saját verziója az asztrológiára vércsoportokkal

v\u00e9r egy laborat\u00f3riumi fiol\u00e1ban, amit egy kutat\u00f3 tart a kez\u00e9ben

Fotó: Shutterstock

A kísérlet, amely végül tíz egészséges résztvevő bevonásával zajlik majd, már el is indult, két résztvevő már kapott néhány teáskanálnyi szintetikus vérnek megfelelő adományt. A mintákban található radioaktív anyag lehetővé teszi majd a kutatók számára, hogy nyomon kövessék, mennyi idő alatt dolgozza fel a szervezet.

A laboratóriumban létrehozott vér nagyobb mennyiségben történő előállításának költségei azonban még mindig megfizethetetlenül drágák. A remény az, hogy a méretnövekedéssel ezek csökkenhetnek.

Ha a kísérlet sikeres lesz, és a kutatás beválik, akkor a következő években nagy léptékben is bevezethető lenne, vagyis a költségek csökkennének

− mondta a CNBC-nek az NHS Blood and Transplant, a vér, szervek és őssejtek ellátásáért felelős brit egészségügyi hatóság egyik szóvivője.

Ez a világelső kutatás megteremti az alapjait olyan vörösvérsejtek előállításának, amelyeket biztonságosan fel lehet használni az olyan rendellenességekben szenvedők transzfúziójához, mint a sarlósejt

− mondta Farrukh Shah az NHS Blood and Transplant munkatársa közleményében.

A vér nagy többségének biztosításához továbbra is szükség lesz a normál véradásra. De nagyon jelentős az a lehetőség, hogy ez a munka a nehezen transzfundálható betegek javát szolgálja

− tette hozzá.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk