szimuláció

Ezzel a módszerrel derítenék ki, hogy egy számítógépes programban élünk-e

Mostanra a legtöbb ember hallott már a szimulációs elméletről, miszerint egy fejlett virtuális világban élünk. Most pedig egy elméleti fizikus azt állítja, hogy nemcsak módjában áll tesztelni az elképzelést, hanem tömegfinanszírozást is indít annak megvalósítására.


A The Conversation című lapnak írt esszéjében Melvin Vopson, az angliai Portsmouth-i Egyetem munkatársa ismertette a szimulációs tesztje mögött álló elméletet, amely arra az elképzelésre épül, hogy egy szimulált univerzum mindenhol rengeteg információs bitet tartalmaz, és ezek a bitek a kódot képviselik. Így ezeknek az információs biteknek a kimutatása bizonyítaná a szimulációs hipotézist.

Ez is érdekelhet: Egy algoritmus alapján lehet, hogy szimulációban élünk

A fizikus saját, nemrégiben javasolt tömeg-energia-információ (M/E/I) ekvivalenciaelvére építve, amely szerint „a tömeg kifejezhető energiaként vagy információként, vagy éppen fordítva", úgy véli, hogy az információs biteknek kis tömegük lenne.

Ha meg tudnánk találni ezeknek a biteknek a tömegét, akkor elméletileg magukat a biteket detektálnánk

– írta.

Vopson azt javasolta, hogy az információt az anyag ötödik formájának tekinthetjük az univerzumban a szilárd anyagok, folyadékok, gázok és plazmák után.

A kísérlet lényege, hogy az elemi részecskékben lévő információt kitöröljük azáltal, hogy hagyjuk őket és antirészecskéiket egy energiavillanás során megsemmisülni, és fotonokat, azaz fényrészecskéket bocsátunk ki

– tette hozzá.

Leegyszerűsítve, Vopson úgy akarja bizonyítani, hogy az információs bitek létezését, hogy az őket tartalmazó részecskéket a velük ellentétes részecskékhez adja, robbanásra készteti őket, és ajándék fotonokat bocsát ki.

Ez is érdekelhet: Eddig ez a létező legnagyobb felbontású kép a DNS-ről

Nyilvánvalóan sok minden történik itt, és eddig a kampány csak körülbelül ezer dollárt gyűjtött össze a nagyjából kétszázezer dolláros célból. Mindenesetre izgalmas, hogy valaki próbára teszi az szimulátor-elméletet, bár egyelőre nem tudni, mi sül ki belőle.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk