ölelkező pár
Fotó: Shutterstock

Tudósok megtalálták a módját, hogyan lehet több erotika a hosszú távú kapcsolatokban

Bárki, aki már volt hosszú távú kapcsolatban, tudja, hogy a szex és a vágy idővel csökkenhet, még akkor is, ha érzelmileg egyre bensőségesebbnek érezzük magunkat a másik emberrel. Most úgy tűnik, nem is olyan nehéz visszahozni a szikrát.


Ahogy azt a Futurism cikke írja, a Journal of Social and Personal Relationships című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány a közelség, a másság és az önkiterjesztés fogalmait vizsgálja − más szóval a partnerek érzelmi intimitását, azt az érzést, hogy valami újat tanulunk a partnerünkről, valamint mi osztunk meg vele új tapasztalatokat.

A torontói York Egyetem pszichológus kutatói által végzett tanulmány szerint az érzelmi közelség önmagában nem elegendő a szexuális vágy fenntartásához a hosszú távú kapcsolatokban (a vizsgált kapcsolatok átlagos hossza kilenc év volt). A partnereknek a vágy fokozásához újra helyre kell állítaniuk a másság érzését, vagyis a pszichológiai távolságtartást, mely lehetővé teszi számukra, hogy új megvilágításban lássák a másikat.

A kanadai kutatók szerint ezt a másságérzetet úgy lehet újrateremteni, hogy közösen vállaljuk az önkiterjesztést. Ezt különböző módokon tehetjük meg, a közös tánctanulástól kezdve az új látnivalók meglátogatásán át egészen a másik gyakran megosztatlan véleményének feltérképezéséig az élet nagy kérdéseiről. Úgy tűnik, a trükk az, hogy újszerű és kihívást jelentő helyzetekbe kell keverednünk ahhoz, hogy visszanyerjük a frissesség érzését.

\u00f6lelkez\u0151 n\u0151 \u00e9s f\u00e9rfi

Fotó: Shutterstock

A tanulmányban felsorolt példák kissé túl „normálisak”, ami tükrözi a tanulmány három vizsgálati csoportjának összetételét, melyek túlnyomórészt fehér heteró alanyokból álltak. De nem nehéz alternatív lehetőségeket kitalálni. Az „új helyek meglátogatásánál” például vegyük figyelembe a pszichológiai kutatásokat, melyek szerint a vakáción tényleg jobb a szex.

A tanulmány egyik szerzője, Amy Muise tavaly egy másik tanulmányon dolgozott, amely megállapította, hogy az önkiterjesztés fokozható a randiötletek megtervezésével és azok végigvitelével. Talán házimunkának hangzik, de a kutatók megállapításai szerin ez a közös újdonság érzéséhez vezet, ami szítja a tüzet.

Bár a szex és a párkapcsolat is személyfüggő témák, a kezdeti rózsaszín ködös hetek utáni kapcsolatokban való eligazodáshoz vezető tanácsok számos kapcsolat számára hasznosak lehetnek – kipróbálni mindenesetre biztosan nem árt.


A figyelmetekbe ajánljuk