pár
Bárkivel előfordulhat, hogy kudarcot vall az intimitás iránti harcban és párja nem nyílik meg előtte. Mit tehetünk ilyenkor, hogyan vegyük rá kíméletesen a másikat, hogy megbízzon bennünk és feltárja önmagát?


Hogyan érhetem el, hogy a partnerem megnyíljon előttem? – tesszük fel gyakran jogosan a kérdést. Intimitásra van szükségünk hozzá.

Lyman és Adele Wynne, acsaládterápia kutatói szerint az intimitás egy

relációs tapasztalat, amelyet a kölcsönös cserék, valamint a két ember közelségének és elkötelezettségének légköre jellemez.

Az intimitás arról szól, hogy képesek vagyunk megnyílni partnerünk előtt és bízni abban, hogy amit megosztunk, azt tisztelettel kezelik. A kutatások alapján úgy tűnik, az intimitás egyaránt függ az egyéni jellemzőktől és a párkapcsolat dinamikájától.

Vágyunk az intimitásra, arra, hogy megoszthassuk reményeinket, álmainkat, félelmeinket, aggodalmainkat partnerünkkel. Ugyanezt várjuk tőle is. Amikor zárt ajtókkal találkozunk, a magány érzése hatalmasodhat el rajtunk. Mi lehet a megoldás?

1. Kérdezzük meg a másikat, hogy mikor ér rá beszélgetni!

Először is, kérdezzük meg partnerünket, hogy mikor tudná a teljes figyelmét odafordítani a velünk folytatott beszélgetésre. A beszélgetés idejének és helyének megválasztása segíthet abban, hogy ne érezze magát a másik nyomás alatt.

2. Figyeljünk oda a környezetre!

Gondolkodjunk el azokon a környezeti ingereken, amelyek elősegítik a közelséget és a könnyed, kötetlen beszélgetést. Ez melyik napszakban lenne ideális? Melyik szobában? Vagy inkább kimennénk? Sétálás közben vagy ülve egy széken a jobb? Kell zene vagy étel mellé? Az intimitás kontextustól függ, emiatt ezek lényeges kérések.

3. Kezdjük kicsiben!

Ha partnerünk nehezen nyílik meg előttünk, először egy kisebb téma kapcsán teremtsük meg az intimitást. Amennyiben sikerült feltárulkoznia, dicsérjük meg, akkor is, ha nekünk ez könnyen ment volna. A másik ember ugyanis másként nőtt fel, mint mi, emiatt neki óriási dolog lehet a kis megnyílás is.

4. Keressünk valamit, amiről beszélhetünk!

Az intimitást könnyű megteremteni, ha egy olyan műről beszélgetünk például, melyet mindketten láttunk. Egy cikk, film, könyv mind-mind lehetnek beszélgetés tárgyai. A külső tárgyakról, alkotásokról való gondolataink révén könnyedén megnyílhatunk egymásnak.

(Forrás: Psychology Today)

A figyelmetekbe ajánljuk