Ez a két személyiségváltozás szinte mindenkivel megtörténik 18 és 40 között
Shutterstock

Ez a két személyiségváltozás szinte mindenkivel megtörténik 18 és 40 között

Az életcélok is a személyiséggel változnak.

18 és 40 éves kor között az egyik leggyakoribb személyiségváltozás a kellemesebb személyiség és a lelkiismeretesség.

A kutatók szerint a kellemes emberek általában barátságosak, melegszívűek és tapintatosak – és mindig figyelembe veszik mások érzéseit. A lelkiismeretesebb emberek eközben hajlamosak az önfegyelemre és a jobb teljesítményre való törekvésre.

Mint kiderül a PsyBlog cikkéből, a témában végzett kutatások szerint az emberek életcéljai a személyiségükkel együtt változnak. Azok például, akik az évek során sokkal inkább egyetértőekké váltak, jobban összpontosítanak a kapcsolati és családi célokra. Emellett, akik önfegyelmezettebbek és szervezettebbek lettek, inkább a családi és gazdasági célokat tartják fontosnak.


A tanulmány egyedülálló lehetőséget nyújtott annak vizsgálatára, hogy az egyének személyisége és főbb életcéljai hogyan kapcsolódnak egymáshoz az élet két évtizedén keresztül. Azt találtuk, hogy az egyén személyisége sok tekintetben alakítja az értékelt életcélok típusait, és e célok követésének eredményeként változik a személyiség

– mondta Olivia E. Atherton, a tanulmány első szerzője.

A vizsgálatban több mint 500 ember vett részt, akiket több mint 20 éven keresztül követtek a kutatók. Megkérdezték őket a karrierrel, a pénzzel, a családalapítással, a politikai vagy vallási aktivitással kapcsolatos céljaikról.

A kutatók ezután megvizsgálták ezeket a célokat, és összehasonlították az emberek személyiségével. A kutatók példaként felhoztak egy híres személyiséget, aki a célkeresés előnyeit hirdette, Albert Einstein-t, aki azt mondta:

Ha boldog életet akarsz élni, kösd egy célhoz, ne emberekhez vagy dolgokhoz.

A tanulmány szerzői hozzátették:

Einstein kreativitásra, kíváncsiságra és intellektualitásra való hajlama valószínűleg táplálta tudományos céljait, valamint esztétikusabb céljait, például a hegedülés iránti szenvedélyét.

Érdekes, hogy a kutatás eredményei azt mutatták, hogy az emberek személyisége megbízható módon változik. Átlagosan az embereknél 18 és 40 éves koruk között nőtt az elfogadhatóság és a lelkiismeretesség, csökkent a neuroticizmus, és kevés változást mutattak az élményekre való nyitottság és az extraverzió terén.

A kutatás szerint az emberek az életkor előrehaladtával kevesebb jelentőséget tulajdonítanak a céloknak.

Saját személyes erősségeik és korlátaik azonosításával a középkorú felnőttek talán kevesebb jelentőséget tulajdonítanak bizonyos fő életcéloknak, mert egyes célokat már nem tekinthetnek önmaguk számára relevánsnak

– mondták a kutatók.


A figyelmetekbe ajánljuk