Hűtlen vagy? Lehet, hogy csak ilyen a személyiséged

Hűtlen vagy? Lehet, hogy csak ilyen a személyiséged

A személyiség milyen szerepet játszik a hűtlenségben? A pszichológia megmondja.


A megcsalás gyakori téma különböző társadalmi csoportokban. Mivel összefügg a párkapcsolati elégedettséggel, a pszichológia nagyon gyakran kutatja az okát. A legtöbb kutatás arra a személyre korlátozódik, aki megcsalja a másikat, a kutatók emiatt általában heteroszexuális fehér férfiakat vizsgálnak.

Emma Altgelt pszichológiaprofesszor munkatársaival azonban másik módját választotta a hűtlenség felmérésének. Olyan adatokat vizsgáltak párokról, melyek több évnyi vizsgálatból származnak. Ebben a kutatásban nemcsak a hűtlen partner, de a megcsalt személyiségét is számításba vették.

A 200 házaspárból, akiket vizsgáltak, 23 férfi és 12 nő követett el megcsalást minimum egyszer a házasságuk alatt. Noha a férfiak esetében ez nem mutatott összefüggést személyiségjellemzőkkel, a megcsaló nők extravertáltabbak voltak azoknál, akik nem jelentettek megcsalást.

Amikor mindkét partner személyiségjellemzőit nézték, az vezetett megcsaláshoz, ha mindkét fél extravertált vagy neurotikus volt. Emellett, ha egy nő nárcisztikusabb volt, mint a férje, akkor nagyobb valószínűséggel csalta meg őt.

A kutatók megjegyzik, hogy ezek az eredmények nem alkalmazhatók idősebb párokra, vagy az összes párra, mivel 200 fiatal, heteroszexuális párt vizsgáltak.

A szakemberek szerint a vizsgálat eredményei alapján következtethetünk arra, hogy hűtlenség esetén nemcsak egy személy, de a pár tagjainak személyisége együttesen lesz mérvadó.

Érdekesség, hogy Alicia Rubel és Anthony Bogaert pszichológusok szerint a poliamoria, vagyis a többszerelműség megoldás lehet megcsalás esetén. A nem monogám kapcsolatokban a párok pszichológiai jólléte ugyanis nem tér el a monogám kapcsolatokkal járó jólléttől.

(Forrás: Psychology Today)

A figyelmetekbe ajánljuk