kínai vámpírszarvas vagy vízi szarvas

Ugyanakkor kinézete ellenére nem egy kifejezetten vérengző állat. Szimplán csak aggancsok helyett valamiért az állat inkább agyarokat növesztett.


Ismerd meg a kínai vízi szarvast, amelyet nyilvánvaló okokból néha vámpírszarvasnak is neveznek. A becenév ellenére ez a pézsmaszarvasfaj nem hajlamos sötét sarkokban bujkálni, és nem is szomjazik csillapíthatatlanul vérre, még akkor sem, ha olyan agyarakkal rendelkezik, amelyek Orlok gróf indokolatlanul sóvárgóvá tennék.

Valójában a pézsmaszarvasok családjának mind a 7 faja különböző méretű agyarakat növesztenek, az állat nemétől függően. A hímek támadó fegyverként használják őket, hogy a párzási időszakban széttépjék a rivális hímeket, ezért az agyaraik hosszabbak és vastagabbak, mint a nőstény szarvasoké.

\u200bk\u00ednai v\u00edziszarvas, m\u00e1sn\u00e9ven v\u00e1mp\u00edrszarvas koponya

kínai víziszarvas, másnéven vámpírszarvas koponya

Getty Images

Ugyanakkor a kínai víziszarvasok nem igazán vérengző állatok, alapvetően növényevők. Termetük is kisebb, mint gondolnánk - a faj hímjének maximális vállmagassága 55 cm, hasonlóan egy közepes méretű kutyáéhoz. Azon kívül, hogy fenyegetően néz ki, nem világos, hogy az evolúció miért az agyarakat választotta a pézsmaszarvas agancs helyett.

Az egyik elmélet szerint egy időben mindannyiuknak volt agyara és agancsa is, és idővel a nagyobb szarvasok megtartották a fejfedőt, a kisebbek pedig a vámpírkészlet javára eltüntették azt. Talán az állatok méretéhez is köze van. Azt kell feltételeznünk, hogy a kisebb szarvasoknak több bozót alatt kell járniuk, mint nagyobb társaiknak, az agancs talán inkább akadályozta őket, mint bármi más.

A figyelmetekbe ajánljuk