kínai vámpírszarvas vagy vízi szarvas

kínai víziszarvas, másnéven vámpírszarvas

Kínában létezik egy szarvasfaj, ami agancs helyett agyart növeszt

Ugyanakkor kinézete ellenére nem egy kifejezetten vérengző állat. Szimplán csak aggancsok helyett valamiért az állat inkább agyarokat növesztett.


Ismerd meg a kínai vízi szarvast, amelyet nyilvánvaló okokból néha vámpírszarvasnak is neveznek. A becenév ellenére ez a pézsmaszarvasfaj nem hajlamos sötét sarkokban bujkálni, és nem is szomjazik csillapíthatatlanul vérre, még akkor sem, ha olyan agyarakkal rendelkezik, amelyek Orlok gróf indokolatlanul sóvárgóvá tennék.

Valójában a pézsmaszarvasok családjának mind a 7 faja különböző méretű agyarakat növesztenek, az állat nemétől függően. A hímek támadó fegyverként használják őket, hogy a párzási időszakban széttépjék a rivális hímeket, ezért az agyaraik hosszabbak és vastagabbak, mint a nőstény szarvasoké.

\u200bk\u00ednai v\u00edziszarvas, m\u00e1sn\u00e9ven v\u00e1mp\u00edrszarvas koponya

kínai víziszarvas, másnéven vámpírszarvas koponya

Getty Images

Ugyanakkor a kínai víziszarvasok nem igazán vérengző állatok, alapvetően növényevők. Termetük is kisebb, mint gondolnánk - a faj hímjének maximális vállmagassága 55 cm, hasonlóan egy közepes méretű kutyáéhoz. Azon kívül, hogy fenyegetően néz ki, nem világos, hogy az evolúció miért az agyarakat választotta a pézsmaszarvas agancs helyett.

Az egyik elmélet szerint egy időben mindannyiuknak volt agyara és agancsa is, és idővel a nagyobb szarvasok megtartották a fejfedőt, a kisebbek pedig a vámpírkészlet javára eltüntették azt. Talán az állatok méretéhez is köze van. Azt kell feltételeznünk, hogy a kisebb szarvasoknak több bozót alatt kell járniuk, mint nagyobb társaiknak, az agancs talán inkább akadályozta őket, mint bármi más.

A figyelmetekbe ajánljuk