omikron covid-19 koronavírus

Először találtak bizonyítékot arra, hogy az omikron vadállatokat is fertőz

Most találták meg az első bizonyítékot arra, hogy az omikron átterjedt a vadon élő állatokra is. De ez vajon milyen hatással lesz az emberekre?


Vaughn Cooper minden nap lát fehérfarkú szarvasokat a Pittsburgh melletti szomszédságában. A faj az USA legtöbb államában igencsak gyakori. Csak Pennsylvaniában mintegy 1,5 millió fehérfarkú szarvas él, míg az egész országban összesen közel 30 millió.

Az emberek és a szarvasok – vagy a szarvasok és más állatok – közötti kölcsönhatások sürgető aggodalomra adnak okot a tudósok körében, mivel a koronavírus mostanra széles körben elterjedtnek tűnik az amerikai fehérfarkú szarvasállományban. A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói a New York állambeli Staten Islanden közel 20 olyan fehérfarkú szarvast azonosítottak, amely 2021 decembere és 2022 januárja között fertőződött meg az omikron-változattal.

Eredményeik, amelyeket még nem bíráltak el, az első jelentés arról, hogy az omikron átterjedt a vadon élő állatokra. Az átterjedés akkor következik be, amikor egy erősen fertőzött populáció átadja a vírust egy másik fajnak, amely korábban még nem találkozott vele (vagy az adott változattal). Az amerikai mezőgazdasági minisztérium 15 államban észlelt koronavírus-fertőzést fehérfarkú szarvasok körében.

Egy tavaly közzétett tanulmányban a Penn State kutatói a koronavírust az Iowában 2020 szeptembere és 2021 januárja között mintavételezett fehérfarkú szarvasok mintegy egyharmadában azonosították. Egy másik kutatócsoport az Ohioban 2021 januárja és márciusa között mintavételezett szarvasok egyharmadában találta meg a vírust.

Unsplash

Nem számítottunk arra, hogy ilyen mértékű, széles körben elterjedt fertőzést találunk. Eléggé meglepő volt, és egyben eléggé aggasztó is

– mondta az Insidernek Suresh Kuchipudi, a Penn State Állami Állati Diagnosztikai Laboratóriumának igazgatóhelyettese.

A tudósok egyébként attól tartanak, hogy a szarvasok a koronavírus rezervoárjaként szolgálhatnak, még azután is, hogy a COVID-19 lassan endémiává válik. A legrosszabb forgatókönyv szerint a vírus a szarvasokban úgy fejlődhet, hogy jobban kijátssza az oltásvédelmet, majd halálosabb változatban átterjedhet az emberekre.

De egy ilyen jelenség szinte lehetetlennek tűnik. A világban a legtöbb embernek van némi védelme a vírus ellen a vakcinák vagy a természetes fertőzés révén, így egy új variáns nehezen tudná felülírni a meglévő immunvédelmet.

(ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk