Dávid-szarvas

Dávid-szarvas

Megmentették a kihalástól a kínai szarvasokat

A Dávid-szarvas a kihalás szélén volt, de Kínában sikeresen visszafordították a folyamatot.


A Dávid-szarvasokat már a 19. századtól a kihalás veszélye fenyegeti, köszönhetően a vadászoknak, akik a húsáért ölték őket. Emellett pedig a számukra kedvező nedves környezetből is sokkal kevesebb lett a hosszú évek során. Az eddigi túlélésük is egészen csodaszámba ment. Ráadásul csak annak köszönhető, hogy Európába csempészték őket háború idején a bombázások elől, hogy aztán végül visszatérjenek Kínába. Ugyanakkor alaposan megcsappant a számuk az évek során.

Hála viszont egy maréknyi kínai és külföldi állatvédőnek, továbbá némi szerencsének, sikerült visszafordítani ezt a folyamatot, jelentette be Zhou Jinfeng. Ő annak a nonprofit szervezetnek a tagja, amelyik visszahozta a Dávid-szarvasokat Európából természetes otthonukba, ami Kína.

Az ország egyébként a jövőben komolyabb szerepet próbál vállalni a globális állatvédelemben, 233 millió dollárt ajánlva fel a célra fejlődő országokban. Ugyanakkor a ritka szarvasfaj megmentése inkább ritka siker, mintsem egyfajta bizonyítéka annak, hogy Kína komolyan veszi a biodiverzitás védelmét.

Míg az ország komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy legismertebb állatfajait megmentse, addig a többit finoman szólva is elhanyagolja. Világszerte rengeteget kritikát kap továbbá a szakemberektől, amiért rengeteg állatot a kihalás szélére taszított az elmúlt években. A folyamatos növekedés ugyanis az állatok természetes élőhelyeinek felszámolásával járt legtöbbször, ami alaposan hozzájárul ezekhez a negatív folyamatokhoz. Szóval a mostani eset inkább a ritka kivételek egyike.

(Forrás: Phys)


A figyelmetekbe ajánljuk