A spenót, az amarantfélék családjába tartozik, rokonságban áll a céklával és a quinoával. Ráadásul nagyon egészséges, mivel tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal.
Oxidatív stressz
A szabad gyökök az anyagcsere melléktermékei. Ezek pedig oxidatív stresszt okozhatnak, ami felgyorsítja az öregedést, és növeli a rák és a cukorbetegség kockázatát. A spenót azonban antioxidánsokat tartalmaz, amelyek harcolnak az oxidatív stressz ellen, és segítenek csökkenteni az általa okozott károkat.
Ez is érdekelhet: A 4 legjobb vitamin, ha egészséges bőrre vágysz
Szem
A spenót gazdag zeaxantinban és luteinben, amelyek egyes zöldségek színéért felelős karotinoidok. Az emberi szem is nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a pigmenteket, amelyek megvédik a szemet a napfény okozta károsodástól.
Emellett számos tanulmány utal arra, hogy a zeaxantin és a lutein a makuladegeneráció és a szürkehályog megelőzésében is közreműködik, amelyek a vakság fő kiváltó okai. Sőt, ezek a vegyületek még arra is képesek lehetnek, hogy visszafordítsák a már meglévő károsodásokat.
Rákmegelőzés
A spenót két összetevőt, MGDG-t és SQDG-t tartalmaz, amelyek lassíthatják a rák növekedését. Egy vizsgálatban ezek a vegyületek segítettek lelassítani a tumor növekedését egy nő méhnyakában. Emellett csökkentették a daganat méretét is.
De számos kutatás a spenótfogyasztást a prosztatarák csökkent kockázatával hozta összefüggésbe, de segíthet a mellrák megelőzésében is. Ezenkívül a spenót nagy mennyiségű antioxidánst is tartalmaz, ami szintén felveheti a harcot a rákkal.
Vérnyomás
A spenótban nagy mennyiségű nitrát található, amely bizonyítottan segít mérsékelni a vérnyomás szintjét és csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Egy 27 emberen végzett vizsgálat szerint a spenótfogyasztás hatékonyan csökkentette a vérnyomásszintet. A leveles zöldség tehát fokozza a szív egészségét is.