űrutazás

Illusztráció

Tudósok szerint a sötét anyag lehet az univerzumok közötti utazás kulcsa

Ugyan még mindig csak találgatnak, de abban szinte biztosak, hogy fontos szerepe lehet az emberiség jövőjében.

A tudósok által „sötét anyagnak" nevezett titokzatos anyag továbbra is a tudomány egyik legnagyobb rejtélye. De ha valaha megtanuljuk, hogyan lépjünk vele kölcsönhatásba, az emberiség lehetőségei szinte elképzelhetetlenek lehetnek –akár egy civilizációt megváltoztató új energiaforrás is lehet belőle.

A Futurism oldalának adott egy interjút a Yeshiva Egyetem munkatársa, Ed Belbrunoamely, akit a láthatatlan anyag kutatásával kapcsolatos egyik NASA-küldetésről kérdeztek – Belbrunoamely egy ezzel kapcsolatos nemrég megjelent tanulmány társszerzője is és a küldetés egyik tervezője. A kutató többek között arról is beszélt az interjúban, hogy a sötét anyagot akár üzemanyagként is lehetne használni az űrutazáshoz.

Az én tippem az, hogy egy kifejezetten erős anyagról van szó, mivel a fényt is képes eltéríteni, amikor más galaxisokat nézünk, és valószínűleg energiaforrásként is felhasználható

– mondta.

A tudós hozzátette: egyelőre senki sem tudja, hogy miből áll ez a bizonyos sötét anyag – és egyelőre nem is lehet megmondani, hogy pontosan mire képes.

Belbrunoamely szerint előfordulhat, hogy a jövőben a sötét anyag hasznosítása vagy a különböző számításokban való figyelembevétele hasonló lesz mint a tengerészeknél az árapályok vonzásának kalkulálása. Az viszont biztos: hosszú időbe telhet, amíg eljutunk odáig.

Az, hogy hogyan összpontosítanánk ezt az energiaforrást, talán több száz vagy ezer év, mire kiderül. De ha ez megtörténne, akkor korlátlan energiakészlet állna rendelkezésünkre a világűrben az űrhajók meghajtásához, ez pedig teljesen felülmúlná azt, amit jelenleg elképzelhetünk. Az én tippem az, hogy az a potenciális anyag, amiből a sötét anyag áll, forradalmasítaná a tudomány megértését, és lehetővé teheti, hogy csillaghajtóműveket készítsünk, amelyeket olyan űrhajókban lehetne használni, amelyek képesek lennének csillagközi távolságokat megtenni

– magyarázta.


A figyelmetekbe ajánljuk