A galaxis

Illusztráció.

Ezzel a módszerrel tanulmányozná a rejtélyes sötét anyagot a NASA

A tudósok még nem látják a sötét anyagot, de hamarosan mégis képesek lesznek mérni azt.

A Monthly Notices on the Royal Astronomical Society folyóiratban megjelent egy érdekes tanulmány, ami egy olyan jövőbeli kísérletet vázol fel, amely szerint egy rendkívül messzire elrepített űrhajó segítségével lehetne megmérni a sötét anyag erejét.

Az ötlet a galaktikus erő tanulmányozása lenne, ami a NASA kutatásról szóló írása szerint a normál anyag és a sötét anyag gravitációs erejének összessége.

Ez a szám viszonylag egyszerűen kiszámítható, ha hozzáférünk a megfelelő adatokhoz. Amint azt a NASA az írásában felvázolta, az adatok összegyűjtésének egyik módja lehet egy olyan mélyűri küldetés, amelynek célja a sötét anyag rejtélyeinek feltárása.

Edward Belbruno és Jim Green, az ügyökség tanácsadója és a tanulmány társszerzője szerint egy űrszonda akár 100 csillagászati egységet (AU) – vagyis a Föld és a Nap közötti távolság százszorosát – is megtehetne, hogy megkezdje a galaktikus erő megfelelő észlelését.

A szonda egy fényvisszaverő gömböt vinne magával, amelyet megfelelő távolság elérése után ledobnának, és csak a galaktikus erőket mérné. Magára az űrszondára mind a galaktikus erők, mind a magjában lévő radioaktív izotópokból származó hőerők hatnának, így ezek levonásával a kutatók feltérképezhetnék, hogy a galaktikus erő hogyan viszonyul a golyó és az űrszonda pályájának eltéréseihez.

Az eltéréseket lézersugarakkal mérnék. Green és Belbruno ezt a tervezett küldetést csillagközi szondának nevezik, és bár technikailag csak 100 csillagászati egységet kellene megtennie, szeretnék, ha végül elérnék az 500-as távolságot, ami jelentősen messzebb van, mint a Voyager I, a legtávolabbi űrhajónk jelenlegi helye, amely jelenleg mintegy 156 AU-ra található a Földtől.

Nem ez lenne az első ambiciózus küldetésjavaslat a sötét anyag tanulmányozására. A NASA által nemrég indított James Webb űrteleszkóp, a hamarosan induló Nancy Grace Roman űrteleszkóp és az Európai Űrügynökség Euclid küldetése is vizsgálni fogja a rejtélyes anyagot.

Mindazonáltal egy kifejezetten a sötét anyag tanulmányozására irányuló mélyűri misszió eredményezhetné a sötét anyag működésének jobb megértését.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk