Egy nő alszik.

Így hatnak a rossz alvási szokások a testsúlyodra

A rossz minőségű alvás növeli az éhséget, és arra készteti az embereket, hogy másnap többet egyenek.


Egy tanulmány szerint az elégtelen alvás kilenc százalékkal növeli a hasi elhízást és 11 százalékkal a zsigeri zsírt.

A viszcerális zsír veszélyes, mivel befolyásolja a hasi szervek egészségét, és összefügg a metabolikus szindrómával, amely cukorbetegséghez, szívbetegséghez és stroke-hoz vezet.

Virend Somers professzor, a tanulmány társszerzője elmondta:

Eredményeink azt mutatják, hogy a rövidített alvás még a fiatal, egészséges és viszonylag sovány alanyok esetében is a kalóriabevitel növekedésével, a testsúly nagyon kis mértékű növekedésével és a hasban lévő zsír felhalmozódásának jelentős növekedésével jár együtt.

Az alváshiány, mint probléma egyre növekszik a lakosság körében, és olyan rossz szokássá vált, amely a modern élet része. Az amerikai felnőttek több mint egyharmada alszik rosszul az okoseszközök és a közösségi hálózatok késő esti használata vagy a munka miatt. Ennek következtében az emberek fáradtak és inaktívak, és hajlamosak arra, hogy munkaidejük alatt vagy otthon több ételt fogyasszanak.

Somers professzor elmondta:

Normális esetben a zsír a bőr alatt rakódik le.

Úgy tűnik azonban, hogy a nem megfelelő alvás a zsírt a veszélyesebb zsigeri részbe irányítja át. Fontos, hogy bár a regeneráló alvás alatt csökkent a kalóriabevitel és a testsúly, a zsigeri zsír továbbra is növekedett.

Ez arra utal, hogy a nem megfelelő alvás a zsigeri zsírlerakódás eddig fel nem ismert kiváltó oka, és hogy a felzárkózó alvás, legalábbis rövid távon, nem fordítja vissza a zsigeri zsírfelhalmozódást.

Hosszú távon ezek az eredmények arra utalnak, hogy a nem megfelelő alvás hozzájárul az elhízás, a szív- és érrendszeri, valamint az anyagcsere-betegségek járványainak kialakulásához.

A vizsgálathoz egészséges testsúlyú felnőttek egy csoportja 21 napot töltött fekvőbeteg-ellátásban.

Egy normál alvású-csoportra osztották őket, akik 9 órát aludtak, és egy korlátozott alvású-csoportra, akik 4 órát aludtak. Mindkét csoport annyit ehetett bármilyen ételből, amennyit csak akart a vizsgálati időszak alatt. Ellenőrizték és mérték a testzsírjukat, a zsigeri zsírt, az energiabevitelt, az energiafelhasználást és az étvágybiomarkereket.

Az alváskorlátozó-csoport 17 százalékkal több zsírt és 13 százalékkal több fehérjét fogyasztott, napi 300 kalóriával többet emésztve.

Dr. Naima Covassin, a tanulmány első szerzője elmondta:

A zsigeri zsírfelhalmozódást csak a CT-vizsgálat mutatta ki, és máskülönben nem vettük volna észre, különösen mivel a súlynövekedés meglehetősen szerény volt, csak körülbelül egy kiló. A súlymérések önmagukban hamisan megnyugtatóak lennének a nem megfelelő alvás egészségügyi következményeit illetően. Ugyancsak aggasztóak a nem megfelelő alvás ismételt időszakainak lehetséges hatásai a zsigeri zsír több éven át tartó progresszív és kumulatív növekedése szempontjából.

Somers professzor azt javasolta, hogy azok az emberek, például a váltott műszakban dolgozók, akik nehezen tudnak eleget aludni fogyasszanak egészséges ételeket és mozogjanak.

Forrás: PsyBlog

A figyelmetekbe ajánljuk