robotkutya
Youtube / Science X: Phys.org, Medical Xpress, Tech Xplore

Már falra mászó robotkutya is létezik

A különböző vállalatok különböző robotkutyái széles spektrumon mozognak a hasznosságukat illetően. Most egy újabb képességgel ruházták fel őket: már képesek falra is mászni, akárcsak a bogarak.

A Korea Advanced Institute of Science and Technology kutatói olyan négylábú robotot fejlesztettek ki, amely képes vas- és acélfalakon és -mennyezeteken felmászni – számol be róla a Futurism.

A MARVEL nevű robotkutya mindössze 8 kilót nyom, és nagyjából 33 centiméteres hosszával nem nagyobb egy apró kiskutyánál.

Ez egyébként nem az első olyan robot, amely képes a falra mászni, de társaival ellentétben nem kerekeket, tapadókorongokat vagy propellereket használ, hanem mágneses lábakat.

Tervezői szerint a robot ügyesen navigál az olyan görbe felületeken, mint például egy rozsdás tartály, mindezt részben az innovatív lábainak köszönhetően, amelyek elektromágneseket és egy új, gumiszerű, „intelligens" anyagot, az úgynevezett „magnetorheológiai elasztomereket" használják.

Az alkotók szerint értékesítési szempontból a robot különleges lábai miatt lesz rá magas kereslet, mivel ipari környezetben hidak, hajók és épületek ellenőrzésére is lehet használni, különösen nagy magasságban, ami az emberi munkaerő számára már veszélyes lenne.

Emellett gyors is. A tesztelés során a MARVEL képes volt felmászni egy íves tárolótartályon, másodpercenként alig több mint 0,3 kilométeres sebességgel, miközben elkerülte az akadályokat.

Könnyebb felületeken, például sima falon és mennyezeten a robot másodpercenként már fél métert tesz meg. A kutatók szerint a gyártmányuk „a mászórobotok eddigi leggyorsabb függőleges és fordított járási sebességét mutatja".

Kiemelték azonban, hogy még van hova fejlődni, hogy a robot gördülékenyen megmássza a szabálytalan vagy meredek felületeket, de szerintük az, hogy egyáltalán képes volt egy görbe felületeken mozogni, már önmagában is nagy eredmény.


A figyelmetekbe ajánljuk