konyha

5 árulkodó jel, hogy penész van a lakásodban

Otthonunk a biztonság és a kényelem szentélye, ahol pihenünk és feltöltődünk. Ám olykor egy rejtett veszély szunnyadhat a falak mögött, amely szinte észrevétlenül terjed és komoly egészségügyi kockázatokat hordoz magával. Ez pedig nem más, mint a penész. A penész jelenléte a lakásokban igen gyakori, azonban a – sokszor alattomos – jelek felismerésével időben megakadályozhatjuk a terjedését.


Látványos elszíneződés

A penész kialakulása általában foltokban vagy elszíneződések formájában jelenik meg a falakon, a mennyezeten vagy más felületeken. Barna, fekete, vagy zöldes elszíneződések figyelmeztető jelek lehetnek.

Szag

Az első és leggyakoribb jel, amely arra utalhat, hogy otthonunkban penész szaporodik, a jellegzetes, dohos szag. Amikor ezt az aromát észleljük, érdemes alaposan átvizsgálni a lakást, különös tekintettel a nedvesebb területekre.

Ez is érdekelhet: 5 hasznos tipp, ha könnyen penészesedik a lakásod

Vízszivárgások és nem megfelelő szellőzés

A penész hátterében gyakran a különféle vízszivárgások és nem megfelelő szellőzés is állhat. A penész általában olyan helyeken jelentkezik először, ahol a pára nem tud megfelelően eltávozni: sötét, nedves helyeken, például a mosogató alatt, a hűtőszekrény mögött vagy a szekrények és kamrák sarkaiban tenyészik.

Hámló festék

A penész a nedves környezetet kedveli, így, ha a konyhai festék vagy tapéta alatt rejtett nedvesség rekedt, Holevich szerint ez okozhatja azok hámlását vagy buborékosodását. Ha észrevesszük, hogy a konyhai tapéta vagy festék széle felgyűrődik, akkor lehetséges, hogy penészesedéssel van dolgunk.

Gyakori légzőszervi problémák

Ha az otthonunkban penész van, az a levegő minőségének csökkenéséhez vezethet, ami légzőszervi problémákat okozhat. Allergiás reakciók, asztma és más légzőszervi megbetegedések alakulhatnak ki, különösen azoknál, akik érzékenyek rá.


A figyelmetekbe ajánljuk