iss

A héten indulhat a pilóta nélküli orosz mentőhajó az űrben ragadt űrhajósokért

Három asztronautát hoznak vele haza.

A tervek szerint február 24-én indul Oroszország mentőűrhajója a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó legénység három tagjáért. A Roszkoszmosz a hétvégén egy közleményben jelentette be, hogy a pilóta nélküli Szojuz MSz-23 mentőhajó várhatóan február 24-én startol a bajkonuri űrrepülőtértől. de a végleges döntést a hamarosan összeülő állami bizottság hozza meg.

Az ISS-re még tavaly szeptemberben érkezett a Szojuz MSz-22-es űrhajóval két orosz kozmonauta, Dmitrij Petyelin és Szergej Prokopjev egy amerikai asztronauta, Frank Rubio társaságában.

December 15-én, egy rutinjellegű űrséta előkészítése közben hűtőfolyadék-szivárgást észleltek. Az űrhajósok nincsenek veszélyben, de az űrsétát lefújták. Az eddigi vizsgálatok szerint egy mikrometeorit vagy űrszemét miatt keletkezhetett sérülés a külső hűtőradiátoron.

A terve szerint az űrhajósok ezze az űrhajóval tértek volna vissza, de a szivárgás miatt végül mentőhajót kell küldeni értük.

Érdekesség, hogy a kilövést múlt hétfőre tervezték, amit végül elhalasztottak, miután egy másik hajóról – az ISS-nél dokkoló orosz szállítóhajóról, a Progress MS-21-ről – szintén hűtőfolyadék szivárgott ki.

(MTI/AP)


A figyelmetekbe ajánljuk