növények növekednek
Marcus Harland-Dunaway/UCR

Már lehetséges teljes sötétségben is növényt termesztenünk

Biológiailag eddig lehetetlennek tűnt a növényeket sötétben életben tartani, de úgy tűnik egy kis segítséggel még fejlődni is tudnak.

Nemrég a Kaliforniai és a Delaware-i Egyetem tudósai azt állították, hogy megtalálták a módját annak, hogy átlépjék az egyik lehetetlennek tűnő akadályt: a szakemberek „meggyőzték" a növényeket, hogy teljes sötétségben is növekedjenek.

Az egyetem sajtóközleménye szerint a csapat egy kétlépcsős folyamatot alkalmazott a szén-dioxid, az elektromosság és a víz acetáttá történő átalakítására. Ahogy a Futurism cikke írja, a növények elfogyasztották az acetátot, és képesek voltak növekedni a sötétben.

A kutatók közleménye szerint a villamosenergia-termelésre szolgáló napelemekkel kombinálva az élelmiszer-termelésnek ez a módszere több mint 18-szor lenne hatékonyabb, mint a természetes folyamat, amely állításuk szerint csupán a napfényben található energia 1 százalékát használja fel.

A kutatócsoport a tanulmányt múlt héten publikálta a Nature Food folyóiratban.

Az élelmiszer-előállítás olyan új módját kerestük, amely áttörheti a biológiai fotoszintézis által szabott korlátokat

– mondta az egyik szerző, Robert Jinkerson, a közleményben.

És ehető? 

A sajtófotókból azt biztosan lehet állítani, hogy a paradicsom és a homoki bab nyilvánvaló növekedtek. Hogy volt-e termésük, vagy eléggé megnőttek ahhoz, hogy ehetőek legyenek, az már nem teljesen biztos.

A fotókból az látszik, hogy kis zöld hajtások nyomulnak ki a laboratóriumi talajból, de az még nem derült ki, hogy ez a fajta növekedési módszer valóban fenntartható vagy értékelhető mennyiségű termést eredményezhet-e.

Ettől függetlenül az eredmények biztatóak, és remélhetőleg hatékonyabb is lesz a jövőben.


A figyelmetekbe ajánljuk