flat lay photography of coffee latte, ground coffee, and coffee beans

Tegyük félre ezeket a fáradt ötleteket, hogy ne álljanak közéd és egy jó csésze kávé közé.


A kávé az egyik legszélesebb körben fogyasztott pszichoaktív ital a Földön. Világszerte a kulináris identitások sarokköve. Szinte minden országnak, régiónak és kultúrának megvan a maga egyedi módja a kávé elkészítésére és fogyasztására. De egy csésze kávéban nincs semmi egyszerű. Itt az ideje leszámolni néhány népszerű tévhittel, mert élvezetesebbé teheti a kávézás élményét számunkra!

A kávé nem egy bab

Technikailag egy különleges bogyófajta endospermiuma (magháza), amely jellemzően a kávénövényből származik. Kezdetben egy vékony, piros gyümölcsbe van csomagolva, amelyet a tisztítási folyamat során hámoznak le róla. Ezután világos ezüstös-zöld színű, amíg meg nem pörkölik. Ez nem jelenti azt, hogy elültetheted a kávébabot, és saját kávéfát nevelhetsz. Az általunk őrölt és főzött babok a pörkölés miatt már nem ültethetők. Még ha azok is lennének, évekbe telhet, mire egy kávénövény elég érett lesz ahhoz, hogy a kávébabot tartalmazó bogyókat termelje. Arról nem is beszélve, hogy a Coffea arabica (a legnépszerűbb fajta) csak a világ néhány pontján nő és virágzik. Ez egy igényes kis növény, nagyon különleges éghajlati igényekkel.

Az európai kávé nem Európából származik

Ha drága importkávét vásárolsz Olaszországból, Franciaországból vagy bárhonnan, ami ezeken a régiókon kívül esik, akkor valószínűleg elég rossz kávét kapsz (kivéve, ha Olaszországban vagy Franciaországban élsz). Ez azért van, mert a legjobb ízű kávét mindig röviddel a fogyasztás előtt pörkölik. Ha a kávészemeken az áll, hogy Etiópiából származnak, akkor ott termesztették őket. De ha a zacskón az áll, hogy valahonnan Európából származik, az valószínűleg azt jelenti, hogy a kávét ott pörkölték, és ez rossz. A pörkölés kihozza a kávéból az ízeket, de ezek az aromavegyületek röviddel a pörkölés után elkezdenek lebomlani. A te lakóhelyeden kívül pörkölt kávé valószínűleg hosszú ideig egy konténerben vagy teherszállító repülőgépen volt, így mire megérkezik, mindazok az ízek, amelyek egy párizsi kávézóban olyan ízletessé teszik a kávét, már nagymértékben lebomlottak. Mindig helyben pörkölt kávébabot vásárolj, és otthon őröld meg (búrás őrlővel).

A sötét pörkölésűek nem tartalmaznak több koffeint

Gyakran halljuk, hogy a sötétebb kávé erősebb, vagyis több koffeint tartalmaz, pedig ez nem teljesen igaz. Amikor a zöld kávé bekerül a pörkölőgépbe, szó szerint csak megpörkölik a különböző fokozatokban - akárcsak a reggeli pirítósodat.
A szőke pörkölésű kávébabok a legvilágosabb pörkölésűek közé tartoznak, és mivel nem töltenek annyi időt főzéssel, több ép koffeinvegyületet tartalmaznak, mint a közepesen vagy sötéten pörkölt kávébabok. A hő felgyorsítja a kémiai kölcsönhatásokat, ami azt jelenti, hogy a koffeinvegyületeket is lebontja. Így logikus, hogy minél tovább pörkölik a kávébabot, annál kevesebb koffeint tartalmaz, amikor őrlik és lefőzik. A sötét pörkölésű kávé erősebb, erőteljesebb ízű, de nem tartalmaz több koffeint. Előfordulhat, hogy a sötét pörkölésű kávékat francia pörköléssel vagy eszpresszó pörköléssel jelölik, de ez csak azt jelenti, hogy a kávébabokat valószínűleg kétszer pörkölték, hogy gazdagabb, pirítósabb ízt kapjanak.

A Starbucks kávét nem égetik meg

Néhány kávérajongó a Starbucks kávéra felhúzza az orrát a jellegzetesen pörkölt és füstös ízek miatt, de ez nem annak az eredménye, hogy a Starbucks rosszul kezeli a kávébabokat. Ez egy milliárd dolláros vállalat, és mint minden gyorsétterem esetében, egy óriási kávépörkölő céljai kicsit mások, mint a helyi pörkölőé. A Starbucks kávéjának azért lehet égett íze, mert az alapértelmezett pörkölés, amelyet minden egyes üzletébe szállít, jellemzően a sötétebb oldalon van. A sötét pörkölésben nincs semmi eredendően rossz minőségű vagy kevésbé jó. A sötét pörkölés ugyanolyan jó (vagy ugyanolyan rossz) lehet, mint a szőke vagy közepes pörkölésű. A Starbucks számára a sötét pörkölés csak egy egyszerűbb módja annak, hogy minden Starbucks üzletben egységes ízprofilt tartson fenn.

A koffeinmentes kávé valójában jó

A koffeinmentes kávét méltánytalanul becsmérlik. Gyakran társítják a gyengébb minőségű ízekkel és olyan kávéivókkal, akik nem igazi kávérajongók. Mindkét dolog hamis. Rengeteg ok van arra, hogy koffeinmentes kávét igyunk. Lehet, hogy koffeinérzékeny vagy, vagy csak élvezed az eszpresszó ízét étkezés után és nem akarsz egész éjjel az ágyban forgolódni. A kávé koffeinmentesítése többféleképpen is történhet, de a svájci vizes eljárással készül a legjobb koffeinmentes kávé. Ezzel az eljárással a pörköletlen zöld kávébabokat úgy mossák meg, hogy a koffeintartalom nagy részét még a pörkölés előtt kivonják. A pörkölés tovább csökkenti a tartalmat. A koffein ilyen kíméletesebb módon történő kivonása megőrzi a kávébab aromáit. A szén-dioxidos eljárás is jó. A koffeinmentesítés más módszerei általában kémiai oldószereket használnak, amelyek befolyásolhatják a kávé ízét. Ha tehát legközelebb koffeinmentes kávét vásárolsz, mindenképpen nézd meg a zacskón, hogy milyen koffeinmentesítési eljárást alkalmaznak. Azt kell írnia, hogy vízzel feldolgozott, vagy valami hasonlót.

(Forrás: Wired)


A figyelmetekbe ajánljuk