A Nemzetközi Űrállomás.

Tűzvédelmi kísérleteket hajtottak végre a Nemzetközi Űrállomáson

A NASA nemrégiben tűzkísérleteket hajtott végre, hogy jobban megértse, hogy a lángoknak milyen hatásai vannak az űrben.


Az ügynökség mintegy 1500 lángot gyújtott meg hat vizsgálat során a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, a hosszú ideje tartó Advanced Combustion via Microgravity Experiments (ACME) nevű projekt részeként. A 2017-ben indult kutatás célja, hogy a mikrogravitációs környezetet a lángok fizikájának, szerkezetének és viselkedésének jobb megértésére használja fel.

Ez a tudás segíthet a tervezőknek és mérnököknek itt a Földön olyan kemencék, erőművek, kazánok és más égési rendszerek kifejlesztésében, amelyek hatékonyabbak, kevésbé szennyezőek és biztonságosabbak

– mondta Dennis Stocker, a NASA Glenn Kutatóközpont ACME-projektjének tudósa az ügynökség nemrég kiadott közleményében.

A NASA asztronautáinak ideje értékes, ezért az ACME-csapat a lehető legnagyobb mértékben arra törekedett, hogy a kísérleteket távolról, a NASA Glenn ISS Clevelandben található haszonjármű-üzemeltetési központjából futtassa.

A kísérletek, amelyek az űrállomás égéstermék-integrációs integrált állványának egyik moduljában voltak elhelyezve, 4,5 évnyi pályán belüli működésre terjedtek ki.

Bár az ACME már nincs ott – februárban eltávolították, hogy helyet adjanak egy újabb tűzbiztonsági kísérletsorozatnak, a Solid Fuel Ignition and Extinction-nek(SoFIE)–, Stocker szerint az ACME kísérletsorozat hozzájárulása nagyobb volt, mint amire eredetileg számítottak.

Több mint 1500 lángot gyújtottak meg, ami több mint háromszorosa az eredetileg tervezettnek

– mondta Stocker.

Az ACME hardvere valamikor 2022-ben térhet vissza a Földre, és egy új kísérletsorozathoz fogják újra felhasználni, amely a következő néhány évben indul az űrbe.

Forrás: Space.com


A figyelmetekbe ajánljuk