kisbaba
Shutterstock

Egy kutatás szerint a neandervölgyiek génjei befolyásolták az orrunk formáját

A kutatók szerint a most felfedezett gének a neandervölgyiektől származhatnak, és a hidegebb klímához segített alkalmazkodni.

Egy friss tanulmány szerint a modern emberek olyan géneket örököltek a neandervölgyiektől, amelyek befolyásolta az orrunk alakját– számol be róla a Phys.org. A Communications Biology című folyóiratban megjelent tanulmány azt állapította meg, hogy az érintett gének magasabb orrot eredményeztek, ami a kutatók szerint a természetes szelekció eredménye lehet, amikor az ókori emberek Afrikát elhagyva alkalmazkodtak a hidegebb éghajlathoz.

Ez is érdekelhet: Klímaváltozás okozhatta a korai emberfajok kihalását

Az elmúlt 15 évben, amióta a neandervölgyi genomot szekvenálták, megtudhattuk, hogy saját őseink nyilvánvalóan keveredtek a neandervölgyiekkel, így a DNS-ük egy apró darabkáját is maguk után hagyták. Ebben az esetben azt találtuk, hogy a neandervölgyiektől örökölt DNS egy része befolyásolja arcunk alakját. Ez hasznos lehetett őseink számára, hiszen generációk ezrei öröklődnek

– mondta Dr. Kaustubh Adhikari, a University College London munkatársa és a csapat tagja.

A vizsgálatban a kutatók több mint 6000 latin-amerikai önkéntes adatait használták fel. A tanulmányban a résztvevők genetikai információit vetették össze az arcukról készült fényképekkel, különösen az arcukon lévő pontok, például az orr hegye vagy az ajkak széle közötti távolságot vizsgálták, hogy kiderüljön, hogyan kapcsolódnak a különböző arcvonások a különböző genetikai markerekkel.

A kutatók 33, az arcformához kapcsolódó genomrégiót azonosítottak, amelyek közül 26-ot sikerült megismételniük más etnikumoktól származó adatokkal való összehasonlítás során, kelet-ázsiai, európai vagy afrikai résztvevők segítségével.

Az egyik ilyen genomrégió a neandervölgyiektől örökölt ATF3 nevű gén, amely az indián származású és egyes kelet-ázsiai származású személyeknél növeli az orrmagasságot.

Régóta feltételezik, hogy az orrunk alakját a természetes szelekció határozza meg, mivel az orrunk segít szabályozni a belélegzett levegő hőmérsékletét és páratartalmát, a változatos formájú orrok jobban alkalmazkodhatnak a különböző éghajlatokhoz, amelyekben őseink éltek

– mondta Dr. Csing Li, a Fudan Egyetem munkatársa és a csapat tagja.


A figyelmetekbe ajánljuk