30 év munkája mehet a kukába a NASA-űrszonda meghibásodása miatt

30 év munkája mehet a kukába a NASA-űrszonda meghibásodása miatt

A NASA Geotail nevű űrszondájának fedélzetén lévő utolsó üzemképes adatrögzítő meghibásodott, veszélyeztetve ezzel a három évtizede működő küldetést.


A közlemény szerint a NASA tudósai a Japán Űrkutatási Ügynökséggel (JAXA) és a szintén japán Institute of Space and Astronautical Science (ISAS) intézettel karöltve mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb kiköszörüljék az űrbéli csorbát.

A felvevővel kapcsolatos probléma június 28-án jelentkezett először, és a JAXA kutatói vették észre a meghibásodást. Az észlelés óta a tudósok folyamatosan különböző vizsgálatokat végeznek, hogy megállapítsák a károsodás okát és mértékét.

A NASA közleménye alapján a második adatrögzítő helyreállítására tett kísérletek eddig sikertelenek voltak, és működő adatrögzítő nélkül a Geotail nem tud adatokat gyűjteni vagy letölteni.

A Geotail 1992. július 24-én indult útnak a floridai Cape Canaveral légibázisról, azzal a céllal, hogy információkat gyűjtsön a magnetoszférával kapcsolatban.

A Geotail magas elliptikus pályán haladt, amely a magnetoszféra láthatatlan mezővonalain keresztül vitte a szerkezetet, és ezt a tevékenységet egy sor berendezéssel, köztük a mágneses mezők mérésére szolgáló monitorral (MGF) és több részecske műszerrel figyelték a kutatók.

A Geotail szerves részét képezte azon megállapításnak, hogy a Napból származó energia és anyag hogyan hat a Föld szomszédságára, és hogyan mozognak és pattannak vissza a magnetoszféra mágneses mezővonalai, miközben robbanásszerű kitöréseket produkálnak, amelyek hatással vannak mágneses környezetünkre.

Ezenfelül a Geotail a küldetése korai szakaszában egy tucat holdközeli repülése során képes volt azonosítani a holdi légkörben lévő oxigént, szilíciumot, nátriumot és alumíniumot.

Az űrszonda 2012-ben ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját, a szülinap azonban nem sikerült túlságosan jól, hiszen a Geotail két adatrögzítője közül az első meghibásodott. A megmaradt adatrögzítő 10 éve egyedül működik.

A meghibásodás nyilvánvalóan nagyon zavarja a szakembereket, de azért fontos hozzátenni, hogy 30 évnyi folyamatos működés után a Geotail-küldetés az eredetileg mindössze négyéves időtartamának több mint hétszeresét érte el.

Ettől függetlenül elképzelhető, hogy a szakemberek továbbra is életben tudják tartani a matuzsálemi korba lépő eszközt.

Forrás: Space.com

A figyelmetekbe ajánljuk