Újabb űrszonda landol a Marson néhány héten belül

A NASA Perseverance nevű űrszondája és járműve 2021. február 18-án fog leszállni a Jezero-kráterben.


A Perseverance a legelső űrhajó, amely leszállást hajt végre egyes-egyedül. A terepjárót szállító űrhajó másodpercenként nagyjából 5,6 kilométert fog repülni, amikor február 18-án megközelíti a Mars leheletvékony légkörét. Az ereszkedés lassításának érdekében ekkor az űrhajó ejtőernyőt fog bevetni, majd aktiválja a tolóerőket, egy pajzs pedig megvédi őt a súrlódás okozta hőtől. Miután levált egy védőkapszuláról, a földre engedi járművét.

Noha előrehaladott technológiával készült, nem biztos, hogy sikeres lesz az űrszonda Marsra szállása. A Földön emellett a kommunikáció késése miatt nem is fogjuk egyből megtudni, hogy sikeres volt-e a művelet. A leszállást a késés ellenére a NASA élőben közvetíti majd.

A Perseverance űrszonda küldetése többek között a Mars üledékes kőzeteinek megvizsgálása. Az űrszonda a leszállást követő napokon belül nagy felbontású képeket fog küldeni a Földre, a képek jó minőségét 19 darab speciális kamera biztosítja. A Perseverance továbbá egy olyan lézerberendezéssel is el van látva, amely lebontja a kőzetet, a keletkezett párában pedig elemzi annak összetételét. Mindezek mellett a jármű radarhullámokat fog használni a felszín alatti jellemzők felderítésére.

A terepjáró kőzetek gyűjtése mellett felméri az esetleges mikrobiális életet nyomait, vagy az ezeknek kedvező feltételeket, a légkörben található oxigén összetételének feltérképezésével pedig egyenesen az emberi lakhatóságot teszteli. A küldetés fő fókusza a valaha létezett életre utaló jel felfedezése, ezért száll le a szonda a Jezero-kráterben, amely 3,5 milliárd éve a Tahoe tó medre volt. A Marson tehát volt víz, de az atmoszférája is megváltozott az évek alatt. Ezért jó esély van arra, hogy a kráterben szerves molekulák és ősi mikrobiális élet nyomait fedezzük fel.

(Forrás: BigThink)

A figyelmetekbe ajánljuk