Űrhajós

Illusztráció.

40 év után új űrruhát mutatott be a NASA – így fog kinézni

A NASA és az Axiom Space Inc. bemutatta az Artemis-küldetések apropójából tervezett új űrruhák prototípusát, amelyeket azok az asztronauták fognak viselni, akik a legközelebb a Holdra szállnak.


Az Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) űrruhát, amelyet az Artemis-küldetések során fognak viselni, korlátozott módon mutatták be a houstoni Johnson Űrközpontban tartott rendezvényen, hogy ne adjanak ki semmilyen védett információt a fejlesztésekről.

A Holdon viselt űrruhának fehérnek kell lennie, hogy visszaverje a hőt és megvédje az űrhajósokat a szélsőségesen magas hőmérséklettől

– áll az Axiom Space sajtóközleményében, amelyben kiemelték, hogy a fedőréteget jelenleg csak bemutató céllal teszik közzé, hogy elrejtsék a ruha szabadalmaztatott kialakítását.

Az illetékesek azonban elárulták, hogy a szóban forgó öltözéknek sokkal jobb és megbízhatóbb lesz a funkcionalitása és a teljesítménye, mint a jelenlegi, Nemzetközi Űrállomáson használt ruhának.

40 éve, a Space Shuttle programhoz tervezett öltözék óta nem volt új űrruhánk

– mondta Vanessa Wyche, a NASA Johnson Űrközpontjának igazgatója bemutatón.

Ez is érdekelhet: A NASA ekkor akarja elindítani a történelmi Hold-misszióját

Az Axiom Space mérnöke, Jim Stein az új ruha prototípusában sétált, guggolásokat, térdeléseket és egyéb gyakorlatokat végzett, valamint bemutatta, hogy az új öltözék karjai mekkora rugalmasságot biztosítanak.

A NASA szerint az űrruha az ügynökség prototípus-fejlesztéseire épül, és a legmodernebb technológiát, nagyobb mobilitást és a holdi veszélyekkel szembeni fokozott védelmi rendszert is tartalmaz.

A NASA korábbi öltözékeivel ellentétben az új AxEMU egy egyrészes ruha, amelynek hátán egy nyílás található, amely lehetővé teszi az űrhajósok számára, hogy hátulról bújjanak bele a dresszbe. A kemény törzs adja a ruha alapszerkezetét, a karok és lábak pedig különféle mozgékonyságú ízületekkel rendelkeznek, emellett egyéni testreszabás érdekében cserélhetőek lesznek.

A hordozható hátizsák biztosítja a létfenntartó rendszereket, sőt az élelmet és a vizet is.

A kemény felsőrészre sisakbuborékot szerelnek, a tetején pedig a vizorszerelvény található, amely világítást tartalmaz, hogy az űrhajósok árnyékos területeken vagy holdi éjszaka alatt is láthassanak. A holdra szállásokat pedig HD videokamerák rögzítik és továbbítják, hogy a Földön lévő tudósok is nyomon követhessük az expedíciókat.

Az egyik szakember elmondta, hogy az új kesztyűk kritikus részét képezik a tervezésnek, mivel a hosszú órákon át tartó munka a holdfelszínen rugalmasságot és tartósságot igényel. Az új bakancsok teljesen szigeteltek, mivel a Hold déli pólusán található, állandóan árnyékban lévő kráterekben különösen hideg lesz a munka.

Forrás: Science Alert

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk