szaturnusz robotkígyó nasa
NASA/JPL-Caltech

Illsuztráció.

A NASA robotkígyót küldene idegenek keresésére a Szaturnusz holdjára

Van élet a Földön kívül? A NASA robotkígyója kiderítheti!


A Jet Propulsion Lab szerint az EELS egy kígyószerű, önjáró robot, ami képes lesz ásni, és a víz alatti mozogni. A remények szerint a robotkígyónak sikerül átcsúsznia az Enceladus felszínén lévő nyílásokon, hogy bejusson az alatta lévő óceánba és felfedezze azt – írja a Dazed.

Olvasd el ezt is! Sorozatgyártásba kerül az emberiség elpusztításával fenyegető robot, Sophia

A nagyjából két méter hosszú és 220 kilós robotot különböző környezetekben lesz tesztelve, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy készen áll a munkára. A kígyó „feje" olyan technológiával lesz felszerelve, amely lehetővé teszi az EELS számára, hogy 3D-ben rögzítsen és valós idejű videót küldjön a kezelőknek. Mindeközben a teste a felszín alatti nyomást figyeli meg,valamint az elektromos vezetőképesség és a hőmérséklet rögzítését igyekszik megvalósítani.

Az EELS indításának időpontját még nem jelentették be, de a kutatók remélik, hogy 2024 őszére sikerül véglegesíteni a koncepciót.

A projekt elején vagyunk, de ez még a mi életünkben is megvalósítható lesz. Izgatottak és motiváltak vagyunk

– nyilatkozta Rachel Etheredge, az EELS projektvezető-helyettese.

Ha robot és a tervek teljesen elkészülnek, körülbelül 12 évbe telne, amíg egy űrhajó elvinné a Szaturnusz holdjára. A kutatók pedig remélik, hogy a robotkígyónak csak napokba telne, mire elérné az óceánt, amint utat talál a jeges kéreg egyik nyílásába.

A figyelmetekbe ajánljuk