napvihar föld

Illusztráció.

NASA: 30 percünk lenne, mielőtt egy gyilkos napvihar elpusztítaná a Földet

A napviharok veszélyeiről már többször is beszámoltak a szakértők. Egyre többet lehet hallani róluk, így nem meglepő, hogy a NASA egyik csapata szorgalmasan alkalmazza a mesterséges intelligencia modelleket a napviharok adataira, hogy kifejlesszen egy korai figyelmeztető rendszert, amely szerintük 30 perccel azelőtt tudná értesíteni a bolygót, hogy egy pusztító napvihar elérné bolygónkat.

Ez az idő annak köszönhető, hogy a fény (vagyis az, amiből a rádiójelek készülnek) gyorsabban terjed, mint a Napból a napviharok során kilövellő anyag. Szélsőségesebb esetek – mint például a több mint 150 évvel ezelőtti, legelső napkitörésről szóló feljegyzés, a Carrington-esemény – hatalmas pusztítást okozhatnak az elektromos és kommunikációs infrastruktúrában, ha ma történnének. A tudósok már régóta tisztában vannak a problémával, és nem tétlenkedtek. A Naprendszer felfedezésének jelenlegi szakaszában rengeteg műhold figyeli a Napot, amelyek segítségével azonosítani lehet ezeket a kitöréseket – írja a ScienceAlert.

Olvasd el ezt is!Zöldbe borult az égbolt az USA-ban egy furcsa vihar miatt

E műholdak közé tartozik az ACE, a Wind, az IMP-8 és a Geotail, amik adatokat szolgáltattak a NASA csapatának. De mint azt bármelyik mesterséges intelligencia kutató elmondhatja, egy előrejelző modell kifejlesztéséhez meg kell mutatni neki, hogy mit kell megjósolnia.

Az, hogy egyszerűen tudjuk, hogy egy napvihar közeleg, csak a harc egyik része. Azt is tudnunk kell, hogy milyen hatással lesz a Földre, amikor becsapódik. Ezért a kutatók adatokat gyűjtöttek olyan felszíni állomásokról is, amelyeket szintén érintett néhány olyan vihar, amelyet a műholdak észleltek.

A tudósok ezután nekiláttak egy modell betanításának, amit DAGGER-nek neveztek el, és meglehetősen lenyűgöző specifikációkkal rendelkezik a meglévő előrejelző algoritmusokhoz képest.

A legjelentősebb a gyorsasága. Az indiai Inter-University Center for Astronomy and Astrophysics kutatói, Vishal Upendran vezetésével azt állítják, hogy az algoritmus kevesebb mint egy másodperc alatt képes megjósolni egy napvihar esemény súlyosságát és irányát, és percenként képes előrejelzést készíteni.

napvihar f\u00f6ld

Shutterstock

A korábbi algoritmusok korábbi próbálkozásai nagyságrendekkel hosszabb időt vettek igénybe - szinte olyannyira, hogy alig adtak figyelmeztető időt, mielőtt egy vihar elérte volna a Földet.

Az időszerűséggel való küzdelem részben azért volt, mert kihívást jelentett annak kiszámítása, hogy egy vihar a hol csapódhat le bolygónkon. Ez pedig óriási előrelépés a DAGGER számára, amely a gyors előrejelzési logikáját a Föld teljes felszínére vonatkozóan képes elvégezni.

Ez is érdekelhet: Egy hatalmas bolygó rejtőzhet a Neptunuszon túl

Az előrejelzésnek ez a gyorsasága és az előrejelzéseknek az egész földgolyóra való alkalmazásának képessége együttesen jelentős előrelépést jelent a napviharokból eredő veszélyek előrejelzésében és az azokra való pontos reagálásban.

Néhány év múlva a közüzemi és kommunikációs vállalatoknak arra, hogy a DAGGER-t beépítsék a fenyegetésértékelő rendszereikbe, mielőtt súlyos időjárási események történnének.

A figyelmetekbe ajánljuk